مارکت میکر چیست؟
مارکت میکر به بروکرهایی گفته میشود که همیشه برای انجام معاملات با سایر فعالان بازار آمادگی دارند و سعی میکنند بازار را فعال نگه دارند. معنی کلمه Market maker در فارسی نیز بازارساز است و تقریباً با وظیفه این بروکرها تطبیق دارد. بازارسازان ممکن است افرادی باشند که بر اساس توافق با یکی از سازمانهای تجاری مسئولیت کنترل قیمت، تقاضا، عرضه، حجم معاملات و… در بازارهای مالی را بر عهده میگیرند. بازارساز همیشه باید نسبت به این موضوع اطمینان حاصل کند که خریدار یا فروشندهای هست که امکان معامله بین آنها وجود داشته باشد.
چند دسته بروکر مارکت میکر وجود دارد؟
مارکت میکرها را در بازار میتوانیم به دو دسته اصلی تقسیم کنیم. دو گروه بازارساز موجود در بازار را بیشتر خواهیم شناخت:
- سطح اول: در سطح اول بازار سازانی را میشناسیم که عمدتاً از بزرگترین بانکهای تجاری جهان محسوب میشوند. این بازارسازان در گروهی به نامTier 1 متحد شدهاند. البته گاهی اوقات به آنها بازارساز نهادی هم میگویند. این بازارسازان بیشتر با استوک مارکتها همکاری میکنند و تعهداتی را جهت حفظ گردش دارایی و تعادل بین عرضه و تقاضا بر عهده میگیرند. در کنار بانکهای تجاری سازمانهای دیگری که میتوانند با استفاده از نرخ بهره و مداخلات ارزی تحرکات بازار را کنترل کنند در این دسته از بازارسازان قرار میگیرند. شرکتهای کارگزاری، صندوقهای بزرگ، مراکز معاملاتی و افراد دارای سرمایه انبوه از جمله دیگر افرادی هستند که میتوانیم آنها را به عنوان بازارساز سطح اول بشناسیم.
- سطح دوم: بازارسازان سطح دوم افرادی هستند که با نقدینگی موجود خود معامله میکنند و در صورت لزوم میتوانند از تامین کنندگان سطح اول هم وام بگیرند. از جمله این بازارسازان میتوانیم به واسطهها، معاملهگران خصوصی و دلالان کوچک بازار اشاره کنیم. برخلاف معاملهگران معمولی این دسته از بازارسازان روی مواردی همچون سود، توقف ضرر و سفارشهای معلق تمرکز میکنند و بر اساس آنها بازار را تحلیل مینمایند.
آشنایی با کارگزار مارکت میکر
تا اینجا با مفهوم مارکت میکر در بازار فارکس آشنا شدیم. اکنون میخواهیم این موضوع را بررسی کنیم که کارگزار بازارساز چیست و نقش آن در بازار چه چیزی است. کارگزاران بازارساز را به عنوان بروکر میز معامله هم میشناسند. این کارگزار نقش حیاتی در تسهیل معاملات بازارهای مالی مثل فارکس، بورس و ارزهای دیجیتال دارد. مهمترین وظیفه کارگزار بازارساز این است که نقدینگی بازار را تامین کند و اطمینان حاصل نماید که همیشه خریداران و فروشندگان در دسترس هستند. بروکر بازارساز باید قیمت پیشنهادی و درخواستی خود را اعلام کند. قیمت درخواستی زمانی اعلام میشود که بازارساز بخواهد دارایی خود را بفروشد و قیمت پیشنهادی هم مربوط به زمانی است که آن بخواهد دارایی خریداری کند. بد نیست بدانید که مفهوم اسپرد در بازار فارکس هم به همین موضوع ارتباط پیدا میکند. در حقیقت اسپرد نشان دهنده حاشیه سود بازارساز برای آسان کردن معامله است. به عبارت بهتر اسپرد هزینهای است که معاملهگران برای راحتتر انجام دادن معاملات خود به کارگزار میپردازند.
بازارسازان چگونه کار میکنند؟
یکی از مهمترین مواردی که در مورد مارکت میکر باید به آن بپردازیم، وظیفه آن در بازار است. تعیین اینکه چند واحد از یک دارایی در بازار موجود باشد بر عهده بازارساز است. در حقیقت بازارسازان باید بر اساس عرضه و تقاضای فعلی، قیمت داراییها را تنظیم کنند. آنها با قرار دادن سفارشاتی که در آینده قابلیت تطبیق داشته باشند، نقدینگی لازم را فراهم میکنند. به طور کلی باید این نکته را در نظر داشت که بازارساز داراییهای زیادی را تحت کنترل خود میگیرد. به همین دلیل میتواند حجم بالایی از سفارشات را در مدت زمان کوتاهی با قیمت رقابتی به انجام رساند. کارگزاران بازارساز معمولاً چند قیمت پیشنهادی را به مشتریان ارائه میکنند تا معاملات ادامهدار باشد. چند وظیفه مهم دیگر بازارسازان را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
بازار ساز چگونه به تداوم قیمت کمک میکند؟
نقدینگی موجود در بازارهای مختلف مثل فارکس معمولاً بر اساس تداوم قیمت و اختلاف قیمتهای پیشنهادی مشخص میگردد. یک بازار اساساً زمانی اثربخش است که قابلیت اطمینان بالایی داشته باشد. در واقع بازارساز با وجود تمام نوسانات موجود در بازار باید بتواند قیمت داراییها را در انواع مختلف تعیین کند. آنها باید به این نکته هم توجه داشته باشند که بدون رعایت تداوم قیمت متحمل ضررهای زیادی خواهند شد.
نقش مارکت میکر در تداوم معاملات چگونه است؟
بازارسازان باید حضور مستمری در بازار داشته باشند و از این طریق سریعا به شرایط موجود پاسخ مناسب دهند. آنها باید به محض خرید یا فروش هر دارایی شخص دیگری را در سمت مقابل پیدا کنند تا فرایند معامله به سرعت انجام پذیرد. در واقع یک بازارساز معتبر باید معامله بلادرنگ و بدون توقف را تسهیل نماید. به این ترتیب کارگزاری مارکت میکر بهترین خدمات را برای کاربران خود ارائه خواهد کرد و رضایت آنها را جلب خواهد نمود.
بازارساز چگونه معاملات را منعطف خواهد کرد؟
هر چه مارکت میکرها بتوانند انعطاف پذیری بیشتری داشته باشند، خدمات بهتری به معاملهگران خود ارائه خواهند کرد. مثلاً آنها میتوانند تاریخ تسویه غیر استاندارد ارائه کنند و تسویههای چند ارزی را برای کاربران خود فراهم سازند. از طرفی به جای تمرکز روی چند دارایی، یک بازارساز میتواند مجموعه وسیعی از داراییهای گوناگون را برای سرمایهگذاران فراهم آورد.
مارکت میکرها چه مزایایی برای معاملهگران دارند؟
استفاده از بروکر مارکت میکر مزایای زیادی برای معاملهگران و سرمایهگذاران فارکس به همراه دارد. از جمله مزایای این بازارسازان میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- دسترسی: استفاده از برخی داراییها فقط با ثبت نام در بروکرهای بازارساز امکانپذیر است. این بروکرها امکان استفاده از داراییهای متعددی را با حفظ امنیت برای کاربران خود فراهم میسازند. برای اینکه بتوانید از این داراییها استفاده کنید، حتماً باید در بروکرهای بازارساز ثبت نام نموده باشید.
- اعتماد: بروکرهای بازارساز این اعتماد را به سرمایهگذاران میدهند که داراییهایی که آنها عرضه میکنند با ارزش هستند.در واقع سرمایهگذار بر اساس اعتمادی که به بروکر دارد اقدام به خرید آن داراییها مینماید و این اطمینان را دارد که در آینده از این سرمایهگذاری سود خوبی به دست خواهد آورد.
- بازدهی: بازارسازان نقش مهمی در افزایش نقدینگی و بالا بردن حجم معاملات بازار دارند. همین موضوع کمک میکند تا آنها تاثیر بسیار زیادی روی بهبود عملکرد و بازدهی بازار داشته باشند.
همکاری با بازارسازان چه معایبی به همراه دارد؟
بروکرهای مارکت میکر در کنار آنکه مزایای زیادی برای معاملهگران دارند اما دارای معایبی هم هستند. همانگونه که مزایای این بروکرها را خدمت شما بیان کردیم لازم است به سراغ معایب آنها هم برویم. مهمترین معایب کارگزاریهای بازارساز عبارتند از:
- طبیعتاً بازارسازان به اطلاعاتی دسترسی دارند که عموم معاملهگران نمیتوانند از آنها استفاده نمایند. همین موضوع سبب میشود تا برخی از آنها از این اطلاعات کمک بگیرند و در معاملات داخلی برای کسب سود غیرقانونی شرکت کنند. طبیعتاً این اتفاق ضربه سنگینی به بسیاری از سرمایهگذاران آزاد میزند و سبب بر باد رفتن سرمایه آنها میشود.
- عیب دومی که به بازارسازان وارد است تعارض منافع میباشد.در واقع بازارسازان هم میتوانند به عنوان دلال و هم به عنوان فروشنده درگیر یک معامله شوند و این موضوع به آنها کمک میکند تا معامله را آنگونه که میخواهند پیش ببرند. در حقیقت آنها تلاش میکنند معامله را به نفع فروشنده تمام کنند و خریدار از این موضوع ضرر خواهد کرد. به همین دلیل هم بسیاری از سرمایهگذاران ترجیح میدهند با کارگزاران بازارساز همکاری نداشته باشند.
- متاسفانه بازارسازان با تعداد فوق العاده زیادی از داراییها معامله میکنند و همین موضوع میتواند روی عملکرد بازار تاثیر جدی بگذارد.در واقع به دلیل اینکه بازارساز سرمایه انبوهی از سرمایهگذاران گوناگون را در اختیار دارد ممکن است به یکپارچگی بازار آسیب جدی وارد کند.
چرا وجود مارکت میکرها در بازار مهم است؟
بروکرهای مارکت میکر در بازارهایی مثل فارکس نقش مهمی بر عهده دارند. آنها سعی میکنند با حفظ عملکرد بازار تزریق نقدینگی را انجام دهند. آنها این کار را زمانی انجام میدهند که مطمئن باشند حجم معاملات به اندازه کافی بزرگ است. در حقیقت بازارسازان میخواهند معاملات را به صورت یکپارچه انجام دهند. وقتی بازارسازان در بازار حضور نداشته باشند سرمایهگذاری که میخواهد دارایی خود را به فروش بگذارد به راحتی نمیتواند موقعیتهای جدید ایجاد کند. دلیل این اتفاق نبود همیشگی خریدار در بازار است. در شرایطی که خریدار در بازار وجود ندارد و دارنده یک دارایی میخواهد آن را تبدیل به پول نقد کند بازارساز در نقش خریدار ظاهر میشود. در طرف مقابل زمانی هم که سرمایهگذار بخواهد دارایی معینی را خریداری کند بازارساز میتواند از این موضوع اطمینان حاصل پیدا کند که فروشنده در دسترس است. قیمتهایی که بازارساز تعیین میکند براساس تقاضا و عرضه دارایی تعیین میشود.
آشنایی با انواع مارکت میکر ها
مارکت میکرها انواع مختلفی دارند و هر کدام دارای ویژگیهای مخصوص به خود هستند. با انواع مختلف بازارسازان و ویژگیهای مربوط به آنها بیشتر آشنا خواهیم شد:
- IMM: دسته اولی که به بررسی آنها میپردازیم بازارسازان نهادی هستند. آنها در سطح اول بازارسازان طبقهبندی میشوند و عمدتاً بانکهای تجاری هستند که جهت تامین نقدینگی موسسات مالی با یکدیگر همکاری دارند.در این میان باید به این مورد توجه داشت که کارگزاران فارکس در این چرخه به عنوان مصرف کنندگان نقدینگی عمل میکنند. بازارسازان نهادی به دلیل حجم عظیم سرمایهای که در اختیار دارند اصلیترین نقش را در حفظ نقدینگی بازارها ایفا مینمایند. مشارکت آنها است که تثبیت بازارها و جلوگیری از سقوط قیمت را ممکن میسازد.
- بروکرها: شرکتهای کارگزاری دومین گروه از بازارسازان هستند. این شرکتها به عنوان واسطه بین بازارهای مالی و معاملهگران عمل میکنند. کارگزاریهای معتبر به وسیله سازمانهای مالی کشورهای معتبر جهان تایید شده و مجوز دریافت مینمایند. از جمله سازمانهایی که نسبت به تایید و اعطای مجوز در این زمینه اقدام میکنند میتوانیم به سازمان تنظیم مقررات صنعت مالی که به صورت مخففFINRA نامیده میشود اشاره کنیم. شرکتهای کارگزاری در حفظ تعادل بین عرضه و تقاضا و همچنین افزایش نقدینگی موجود در بازار میتوانند موثر باشند.
- شرکتهای معاملاتی: شرکتهای معاملاتی واسطههایی هستند که دسترسی به بازار فارکس را برای معاملهگرانی که دارایی کافی ندارند فراهم میسازند. شرکتهای معاملاتی ممکن است سفارشات مشتریان را در بازار قرار ندهند اما سعی میکنند امکان تسویه داخلی را بین آنها فراهم آورند. هرچه تعداد مشتریان بیشتر باشد شرکتها تراکنشهای بیشتری را با یکدیگر همپوشانی خواهند کرد.
- صندوق سرمایه گذاری: صندوقهای سرمایهگذاری سازمانهایی هستند که پول سرمایهگذاران یا سپرده گذاران را مدیریت میکنند. صندوقها هم به صورت دولتی و هم به صورت خصوصی مدیریت میشوند. وظیفه اصلی آنها این است که پول سرمایهگذاران را ترکیب کنند و سعی نمایند بازدهی سرمایه آنها بیشتر از نرخ تورم باشد.دارایی سرمایهگذاران در این صندوقها به وسیله مدیران صندوق یا متخصصان شخص ثالث که کارمندان صندوق هستند مدیریت میشود. با توجه به اینکه این صندوقها معمولاً سرمایه قابل توجهی در اختیار دارند میتوانند به ثبات بازارها از طریق تامین نقدینگی کمک کنند.
- سرمایه گذاران خصوصی: سرمایهگذاران خصوصی معمولاً حجم قابل توجهی پول نقد دارند و به همین دلیل میتوانند آزادانه در بسیاری از بازارهای مالی حضور فعال داشته باشند. معمولاً این سرمایهگذاران سود قابل توجهی از بازارها استخراج میکنند.با توجه به اینکه آنها نقدینگی بالایی در اختیار دارند میتوانند به عنوان بازارساز عمل کرده و در بازار تاثیرگذار باشند. عمده سود این سرمایهگذاران از تفاوت بین قیمت خرید و فروش به دست میآید و البته گاهی اوقات به مبلغ قابل توجهی هم میرسد. با توجه به اهمیتی که این سرمایهگذاران در معاملات دارند برخی افراد به آنها لقب نهنگ دادهاند. دلیل این لقب آن است که سرمایهگذاران خصوصی میتوانند تاثیر شدیدی در معاملات داشته باشند و باعث نوسانات جدی در بازار شوند.
چگونه از طریق بروکرهای مارکت میکر کسب درآمد کنیم؟
اولین گام در کسب سود از بروکرهای مارکت میکر پیدا کردن یک کارگزاری معتبر میباشد. در واقع هرچه بروکر اعتبار بیشتری داشته باشد راحتتر میتوان به آن اعتماد کرد. از طرفی شما باید اسپردهای بروکر را بررسی کنید و مطمئن شوید که در آنها اسپرد مخفی وجود نداشته باشد. نکته دیگری که در انتخاب بروکر باید به آن دقت داشته باشید بررسی شرایط و قوانین موجود در آن است. همچنین باید سرعت عمل بروکر در اجرای دستورات معاملهگران را هم بررسی کنید. با تمام این توضیحات حتی اگر بتوانید یک بروکر معتبر پیدا کنید هنوز نمیتوانید اطمینان حاصل کنید که از طریق معاملات خودتان در آن بروکر به سود خواهید رسید. درآمد و سودآوری در یک بازار مالی زمانی اتفاق میافتد که شما دانش کافی برای فعالیت در آن داشته باشید. درست است که بازارسازان معاملات شما را هم مدیریت میکنند اما باز هم نیاز به این دارید که در دورههای آموزشی معتبر موسسات مالی همچون آرادفین حاضر شوید و تبدیل به یک تحلیلگر فارکس گردید.