کد بورسی چیست؟
کد بورسی، شناسهای منحصر به فرد است و هر کسی که میخواهد در بازار سرمایه فعالیت کند باید آن را در اختیار داشته باشد. این کد مانند کد ملی برای هر فرد متفاوت میباشد و به نوعی مشخص کننده هویت او در بازار بورس است. کدهای بورسی را با نامهای دیگری هم میشناسند. اگر عباراتی مانند کد معاملاتی یا کد سهامداری را شنیدید توجه داشته باشید که آنها همان کدهای بورسی هستند. تا زمانی که این کدها را در اختیار نداشته باشید نمیتوانید در هیچ کارگزاری ثبت نام کنید و به عنوان معاملهگر یا سرمایهگذار به جذابترین بازار معاملاتی ایران وارد شوید. البته این نکته را هم باید بدانید که دریافت این کد تازه ابتدای راه سرمایهگذاری شما است و باید مسیری پرپیچ و خم را طی نمایید.
کدهای بورسی از چه ساختاری برخوردار هستند؟
یکی از موارد مهمی که در مورد کد بورسی باید بدانید ساختار آن است. ساختار این کدها در قالب یک شناسه تعریف میشود. معمولاً سه حرف اول این شناسه از سه حرف نخست نام خانوادگی شما گرفته میشود. در کنار آن ۵ عدد قرار میگیرند که معمولاً به صورت تصادفی انتخاب میشوند. توجه داشته باشید که پس از دریافت کد بورسی با آن میتوانید در کارگزاریهای مختلف ثبت نام کنید. به عبارت بهتر اگر در حال حاضر در یک کارگزاری فعال هستید اما قصد دارید وارد کارگزاری دیگری هم شوید نیاز به دریافت کد مجدد نخواهید داشت. در مورد این کدها لازم است نکته دیگری را هم بیان کنیم. کدهای بورسی به هیچ وجه تاریخ انقضا ندارند و حتی اگر شما مدت زمانی فعالیتی در بورس نداشته باشید کدتان همچنان معتبر خواهد ماند.
چرا دریافت کد سهامداری مهم است؟
دریافت کد بورسی یکی از موضوعات پر اهمیت دنیای بورس است. بدون دریافت این کد شما نمیتوانید به عنوان معاملهگر یا سرمایهگذار به بازار بورس ایران وارد شوید. یعنی عملاً امکان ثبت سفارشات خرید و فروش برای شما وجود نخواهد داشت. دریافت این کدها یعنی اینکه شما به عنوان یک فعال بازار بورس شناخته و تایید شدهاید و از این به بعد میتوانید به عنوان یک سرمایهگذار در این بازار فعالیت داشته باشید. تمام تراکنشهای حساب کاربری شما در بورس بر اساس همین کد انجام میشود. در حقیقت کد سهامداری نشان دهنده هویت شما در بازار سرمایه ایران است. همان گونه که شما بدون کد ملی نمیتوانید از هیچ خدماتی در کشورمان استفاده کنید بدون داشتن این کد هم امکان استفاده از خدمات بورس را نخواهید داشت. این نکات نشان دهنده آن هستند که چقدر دریافت این کد برای شما مهم است و بدون آن فرصتهای معاملاتی بسیاری را در یکی از مهمترین بازارهای مالی ایران از دست میدهید.
برای دریافت کد بورسی چه مراحلی را باید دنبال کنیم؟
برای دریافت کد بورسی و فعالیت در بازار سرمایه شما باید چند مرحله را پشت سر بگذارید. مراحلی که لازم است برای دریافت این کد دنبال کنید به صورت زیر هستند:
- ثبت نام سجام: در اولین مرحله برای دریافت کد سهامداری شما باید به سامانه سجام بروید و فرآیند ثبت نام در آن را پشت سر بگذارید.فرآیند ثبت نام در سجام چندان پیچیده نیست. فقط در این ثبت نام باید اطلاعات صحیح و درست را وارد کنید. مثلاً شماره تلفن همراهی که وارد مینمایید باید تحت مالکیت خودتان باشد تا در آینده برای شما مشکلی ایجاد نکند.
- احراز هویت سجام: پس از اینکه ثبت نام شما در سامانه سجام به پایان برسد باید احراز هویت خودتان را در این سامانه انجام دهید. برای این کار دو روش پیش روی شما وجود دارد.میتوانید به دفاتر پیشخوان خدمات دولت مراجعه کنید و از طریق آنها احراز هویت را انجام دهید یا این کار را به صورت الکترونیکی و از راه دور خودتان به انجام رسانید. اگر قصد دارید به دفاتر پیشخوان مراجعه کنید باید کارت ملی هوشمند و دیگر مدارک را همراه داشته باشید.
- ثبت نام کارگزاری: پس از اینکه فرایند ثبت نام و احراز هویت سجام را با موفقیت انجام دادید باید به یک کارگزاری مراجعه نمایید و در آن ثبت نام کنید. معمولا کارگزاریهای بورس هم در کنار فرایند ثبت نام عملیات احراز هویت را جداگانه انجام میدهند.پس از اینکه ثبت نام شما به اتمام برسد، کارگزاری اطلاعات شما را برای سامانه سجام ارسال میکند و از آنها درخواست مینماید کد بورسی شما را در اختیارشان قرار دهند. پس از پایان این مرحله شما میتوانید فعالیت خودتان در بازار سرمایه را آغاز کنید.
برای دریافت کد معاملاتی به چه مدارکی احتیاج داریم؟
طبیعتاً برای دریافت کد بورسی شما باید مدارک مختلفی را آماده کنید. مدارکی که افراد حقیقی برای دریافت این کد نیاز دارند با اشخاص حقوقی متفاوت میباشد. ابتدا مدارک مورد نیاز افراد حقیقی را بررسی میکنیم:
- مدارک هویتی: شما هر ثبت نامی که بخواهید انجام دهید باید مدارک هویتی خودتان را در فرایند آن همراه داشته باشید.بدون داشتن مدارکی مانند کارت ملی و شناسنامه عملاً امکان هیچ ثبت نامی در کشور ما برای شما فراهم نخواهد بود.
- مدارک بانکی:برای دریافت این کد شما باید در یکی از بانکهای کشور حساب داشته باشید و اطلاعات آن را هنگام ثبت نام ارائه نمایید. در میان اطلاعات بانکی خود حتماً توجه داشته باشید که وجود شماره شبا ضروری است.
اشخاص حقوقی برای دریافت کدهای بورسی نیاز دارند مدارک متفاوتی ارائه نمایند. مدارکی که آنها باید برای دریافت این کد ارائه مینمایند را با هم مورد بررسی قرار میدهیم:
- مدارک شرکت:طبیعتاً مدرک هویتی شخصیتهای حقوقی همان مدارک شرکت آنها میباشد. اشخاص حقوقی باید روزنامه رسمی آگهی تاسیس شرکت، کپی صورتهای مالی تایید شده توسط حسابرس و شناسنامه و کارت ملی مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره را برای دریافت کد سهامداری همراه داشته باشند.
- تکمیل فرم:شخصیتهای حقوقی برای اینکه بتوانند کد معاملاتی دریافت کنند باید چند فرم مرتبط را تکمیل نمایند. فرمهایی که آنها قرار است تکمیل کنند بیشتر در قالب تعهدنامه تعریف میشود. همچنین آنها باید فرمهای مربوط به مشخصات اشخاص حقوقی را هم تکمیل کنند.
کد بورسی چه زمانی صادر میشود؟
نمیتوانیم به صورت دقیق بگوییم چه زمانی کد بورسی شما صادر میگردد. شما باید مراحل ثبت نام و احراز هویت را به طور کامل پشت سر بگذارید و منتظر باشید تا این کد از طریق یک ایمیل ارسال شود. معمولاً حداکثر یک هفته زمان میبرد تا کد سهامداری برای شما صادر شده و از طریق پست الکترونیک ارسال گردد. البته برای اینکه بتوانید در بازار بورس فعالیت داشته باشید باید منتظر بمانید تا نام کاربری و کلمه عبور شما از طریق کارگزاری صادر شود. پس از آن میتوانید به عنوان یک معاملهگر وارد بازار سرمایه شوید و سفارشات خود را ثبت کنید.
شرایط سنی برای دریافت کد سهامداری چگونه است؟
در گذشته شرایط سنی خاصی برای دریافت کد بورسی وجود داشته است. البته نه تنها سن بلکه مدرک تحصیلی هم موضوع مهمی در دریافت این کد محسوب میشده است. در حقیقت افرادی که میخواستند در بازار سرمایه فعالیت کنند، باید حداقل ۱۸ سال سن میداشتند. همچنین شرط مدرک تحصیلی برای آنها حداقل دیپلم و ترجیحاً تحصیلات دانشگاهی بوده است. به افرادی که زیر ۱۸ سال سن داشتند یا تحصیلات آنها زیر دیپلم بوده است اصلاً اجازه انجام معامله آنلاین داده نمیشده است. با این حال امروزه شرایط برای انجام معاملات دچار تغییرات بزرگی شده و متفاوت گردیده است. برای فعالیت در بازار بورس ایران دیگر شرط سن و مدرک تحصیلی وجود ندارد و افراد تحت هر شرایطی میتوانند در معاملات آنلاین شرکت داشته باشند. البته افرادی که زیر ۱۸ سال باشند میتوانند تمام مراحل دریافت کد بورسی را پشت سر بگذارند اما به یک قیم یا سرپرست و تعهدنامه او هم نیاز خواهند داشت.
هزینه صدور کد بورسی چقدر است؟
یکی از سوالاتی که ممکن است در ذهن شما برای کد بورسی ایجاد شود، هزینه صدور آن میباشد. به طور کلی هزینه خاصی برای صدور این کد از شما دریافت نخواهد شد. با این وجود ممکن است در مراحل ثبت نام و احراز هویت مجبور به پرداخت هزینههایی شوید. مثلاً در ثبت نام سجام در همان ابتدای کار از شما هزینه دریافت میشود و این را میتوانیم به عنوان هزینه صدور کد سهامداری هم در نظر بگیریم. از طرفی اگر بخواهید مراحل احراز هویت خود را در دفاتر پیشخوان دولت دنبال کنید برای این منظور هم حتماً باید پرداخت هزینه داشته باشید.
آیا دریافت کد معاملاتی موفقیت ما را در بورس تضمین میکند؟
پس از صادر شدن کد بورسی شما میتوانید در بازار سرمایه ورود پیدا کنید و فعالیت داشته باشید. درست است که با این کد امکان ثبت سفارشات خرید و فروش سهام برای شما در بورس امکانپذیر میشود اما کد معاملاتی اصلاً نمیتواند موفقیت شما را در بورس تضمین کند. این کد فقط هویت شما را در بورس به وجود میآورد اما برای موفقیت در آن باید دانش خودتان در زمینه تحلیلگری و سرمایهگذاری را بالا ببرید. هرچه شما دانش بیشتری در زمینه بورس و معاملهگری کسب کنید، احتمال موفقیت خودتان را بالاتر خواهید برد. قدرت تحلیلگری بالا به شما کمک میکند تصمیمات درستی در بازار سرمایه بگیرید و خرید و فروشهای به موقع داشته باشید. برای اینکه تبدیل به یک معاملهگر حرفهای در بازار سرمایه ایران گردید میتوانید در دورههای آموزشی که گروههایی همچون آرادفین برگزار میکنند شرکت نمایید. این دورهها به شما آموزش میدهند که چگونه از بازار سرمایه ایران بیشترین منافع را به دست آورید.