بررسی آنالیز تکنیکال
یکی از جذابترین و رایجترین روشها برای تجزیه و تحلیل بازارهای مالی، تحلیل تکنیکال نام دارد. در این روش از تجزیه و تحلیل بصری، تفسیر و پیشبینی حرکات قیمت بر اساس الگوهای تاریخی و آمار کمک گرفته میشود تا فرصتهای معاملاتی بالقوه کشف شوند. بد نیست بدانید که به طور کلی در بازارهای مالی دو روش اصلی برای تجزیه و تحلیل اطلاعات مورد استفاده قرار میگیرد که آنالیز تکنیکال یکی از آنها است. در کنار آنالیز تکنیکال، تحلیل بنیادی هم کاربردهای زیادی در بازار دارد. البته ما در این مطلب صرفاً قرار است در مورد روش تکنیکال و کاربردهای آن در بازارهای مالی صحبت کنیم. در این تحلیل فنی تمرکز ما بر روی رفتار آماری و تاریخی قیمت استوار است.
چرا از تحلیل تکنیکال استفاده کنیم؟
اگر بخواهیم جواب این سوال را در یک جمله بدهیم باید بگوییم تحلیل تکنیکال به شما کمک میکند تا موقعیت سهام مورد نظرتان را بهتر پیشبینی کنید. با استفاده از این روش آنالیز شما میتوانید زمان ورود به یک سهم، ادامه سرمایهگذاری در آن و زمان خروج را تا حدودی پیش بینی کنید. البته دلایل بیشتری برای استفاده از این روش وجود دارد که در ادامه برخی از آنها را مورد بررسی قرار میدهیم:
- نقطه ورود: هدف تمام تحلیلگران بازارهای مالی این است که نقاط ورود و خروج را به طور صحیح پیش بینی کنند.آنها در روند نزولی به دنبال این هستند که بهترین زمان را جهت ورود به بازار و سهم مورد نظرشان پیدا نمایند. تحلیل تکنیکال کمک میکند تا بهترین نقطه ورود را بتوانید پیش بینی کنید.
- ماندن یا خروج: گاهی اوقات شما سهامی را در اختیار دارید که برای مدتی نوسانات کوتاهی دارد اما در کل راکد است و تغییر قیمت در آن اتفاق نمیافتد. در چنین شرایطی تصمیم گرفتن برای اینکه در سهم بمانید یا از آن خارج شوید بسیار مهم است.تحلیل تکنیکال به شما کمک میکند بر اساس دادههای بازار بهترین تصمیم را در این زمینه اتخاذ کنید.
- کمبود اطلاعات بنیادی: گاهی اوقات در بازارهایی ورود میکنید که اطلاعات بنیادی در آنها بسیار محدود است. مثلاً در دنیای کریپتوکارنسی به دلیل اینکه مالکیت ارزهای دیجیتال مشخص نیست و اساساً زیرساخت و بنیاد خاصی ندارند، استفاده از روش تکنیکال به شما کمک میکند تا تصمیمات درست برای معاملات خودتان بگیرید.البته این به آن معنا نیست که در دیگر بازارها روش تکنیکال کاربرد ندارد. به طور کلی میتوانیم روش تکنیکال را تاکتیک مناسب و روش بنیادی را استراتژی ایده آل جهت فعالیت در بازارهای مالی بدانیم.
نمودارها، یکی از ابزار آنالیز فنی بازار
در تحلیل تکنیکال شما میتوانید از ابزار مختلفی برای پیشبینی آینده بازار کمک بگیرید. یکی از بهترین ابزاری که در این روش میتوانید مورد استفاده قرار دهید نمودارها هستند. نمودارها روند حرکت قیمت در یک سهم را برای شما به نمایش میگذارند. از نمودارهای مختلفی میتوانید برای آنالیز فنی بازار کمک بگیرید. نمودار خطی، میلهای و کندل استیک سه نموداری هستند که در آنالیز تکنیکال بیشتر کاربرد دارند. افرادی که تمایل دارند در تحلیل خود روی قیمتهای پایانی تمرکز داشته باشند بهتر است به سراغ نمودارهای خطی بروند. این نمودارها قیمتهای پایانی یک دارایی را به هم وصل میکنند و درک آنها را راحتتر مینمایند.
استفاده از نمودارهای میلهای تقریباً برای اکثر معاملهگران مفید است. در این نمودارها اطلاعات بیشتری مثل قیمتهای آغازین و پایانی قابل مشاهده هستند. البته تقریباً میتوان گفت اکثر تحلیلگران تکنیکال نسبت به نمودارهای خطی و میلهای ترجیح میدهند بیشتر از نمودار کندل استیک کمک بگیرند. این نمودارها که به عنوان نمودار شمعدانی یا ژاپنی هم شناخته میشوند اطلاعات بیشتری از وضعیت یک دارایی را به تحلیلگر منتقل مینمایند. علاوه بر قیمتهای آغازین و پایانی در این کندلها، شما میتوانید کمترین و بالاترین قیمت معاملاتی را هم مشاهده کنید. همچنین در این کندلها امکان مشاهده حجم معاملاتی هم وجود دارد.
یک تحلیلگر تکنیکال همیشه روند قیمت را بررسی میکند!
یکی از مهمترین مفاهیمی که درتحلیل تکنیکال آموزش داده میشود، بررسی روند دارایی است. در واقع معاملهگران به دنبال این هستند که روندها را بررسی کنند و احتمال صعودی یا نزولی بودن آنها را پیش بینی نمایند. البته برای تحلیلگر تکنیکال بیشترین بازده زمانی اتفاق میافتد که روند جذابی وجود داشته باشد تا بتواند سوار آن گردد و منافع خود را تامین کند. نکات زیر در مورد شناخت روند حرکت قیمت داراییها کمک کننده است:
- این موضوع را از ذهن خود خارج کنید که قیمتها در یک روند خاص حرکت میکنند.گاهی اوقات آنها اصلاً روند خاصی ندارند و در یک بازه قیمتی بالا و پایین میشوند. به عبارت بهتر در حال نوسان هستند.
- شما فقط میتوانید روند گذشته قیمتها را ببینید اما در مورد آینده آنها هیچ اطلاعات قطعی ندارید.البته این چیز عجیبی نیست شما تحلیلگر تکنیکال میشوید که آینده روند را پیش بینی کنید و بر اساس آن تصمیم بگیرید.
- در یک روند قیمتی بزرگ همیشه روندهای کوچکتری وجود دارد که باید به آنها توجه داشته باشید.ضمناً به این دقت داشته باشید که میتوانید روند تغییر قیمت در نمودارها را از لحاظ زمانی به اشکال گوناگون مشاهده نمایید. مثلاً میتوانید از نمودار دقیقه به دقیقه یا هفتگی و ماهانه کمک بگیرید.
- تقریبا تمام معاملهگران چه آنهایی که ترجیح میدهند کوتاه مدت کار کنند و چه آنهایی که اهداف بلند مدت دارند در بررسی روند قیمت نمودار روزانه را ترجیح میدهند.
اندیکاتور چیست؟
یکی دیگر از ابزارهایی که در تحلیل تکنیکال باید از آن استفاده کنید اندیکاتور است. اندیکاتورهای مختلفی وجود دارند که در تحلیل داراییها میتوانید آنها را مورد استفاده قرار دهید. با این وجود تنها برخی از آنها برای شما کاربرد خواهند داشت. یکی از معروفترین اندیکاتورهایی که میتوانید از آن استفاده کنید اندیکاتور حجم نام دارد که معمولاً به صورت هیستوگرام نشان داده میشود. این اندیکاتور سطح خرید و فروش را در یک دوره زمانی معین نشان میدهد. علاوه بر این شما میتوانید از میانگینهای متحرک و ابزار فیبونانچی هم برای پیشبینی قیمت استفاده کنید. ابزار فیبوناچی یکی از جذابترین ابزارهای بازار برای تحلیل قیمت هستند و معمولاً نتایج مثبتی در پی دارند. دیگر اندیکاتوری که میتوانید برای تحلیل قیمت از آن کمک بگیرید نوسانگر است. معروفترین نوسانگرها شاخص قدرت نسبی و استوک استیک نام دارند. توجه داشته باشید که اگر میخواهید تغییرات قیمت را به درستی پیشبینی کنید باید ترکیبی از اندیکاتورهای گفته شده را مورد استفاده قرار دهید.
آشنایی با ابعاد اصلی بازار در تحلیل تکنیکال
در تحلیل تکنیکال بازار را بر اساس چهار بعد اصلی آن مورد بررسی قرار میدهیم. چهار بعد اصلی بازار در این تحلیل را با هم مرور میکنیم:
- ساختار: در تحلیل بازار گاهی اوقات باید ساختار آن را بر اساس امواج موجود مورد بررسی قرار دهیم.روشهای گوناگونی برای بررسی امواج یک سهم وجود دارد. مثلاً در روش الیوت معمولاً تحلیلگران هر چرخه موج را شامل حداکثر ۱۰ موج کوچک میدانند. چرخههای موج الیوت در دو بخش اصلی ترند و کانتر ترند اتفاق میافتند.
- قیمت: در تحلیل فنی ما به دنبال این هستیم که تغییرات قیمت در گذشته را بررسی کنیم و نقاط ورود و خروج را به طور دقیق پیشبینی کنیم.باز هم روش الیوت را در این بخش مثال میزنیم. در روش الیوت از دو فیبوناچی بازگشتی و بازتابی برای پیدا کردن نقاط ورود و خروج استفاده میشود.
- زمان: تحلیل زمان وقوع اتفاقات در یک بازار مالی کار بسیار دشواری است.تحلیلگران تکنیکال معمولاً به سراغ این بعد از بازار نمیروند چرا که میدانند تحلیل دقیق آن تقریباً فقط توسط افرادی میتواند انجام شود که سالها در بازارهای مالی فعالیت کردهاند.
- مومنتوم: در مورد بعد مومنتوم به اندازه کافی در بخشهای قبلی صحبت کردهایم.این بعد در حقیقت استفاده از ابزارهایی مانند اندیکاتورها و نمودارها برای پیشبینی اتفاقات آینده بازار میباشد.
الگوی کلاسیک و اهمیت آن در تحلیل فنی
الگوهای کلاسیک همانند روش فیبوناچی به شما کمک میکنند تا تحلیل تکنیکال دقیقتری نسبت به بازار داشته باشید. یکی از معروفترین الگوهای کلاسیکی که میتوانیم به شما معرفی کنیم، الگوی سر و شانه است. معمولاً زمانی که نمودار حالت کوهستانی پیدا کند و دارای چند قله و دره گردد این الگو تشکیل میشود. الگوی دیگری که در این بخش میتوانیم به آن بپردازیم الگوی دوقلو نام دارد. در این الگو معمولاً دو قله یا دره هم راستا تشکیل میشود. یعنی اگر خط روند را ترسیم کنید متوجه میشوید که دو قله یا دو دره تقریبا بر روی یک خط قرار میگیرند. الگوی مثلث، پرچم و کنج یکی دیگر از الگوهای کلاسیک است که معمولاً تحلیلگران در پیشبینی آینده روند از آن کمک میگیرند. در واقع زمانی که روند قیمت شبیه یک مثلث، پرچم یا کنج شود میتوانید از این الگو استفاده نمایید.
چه زمانی تحلیلگر تکنیکال خواهیم شد؟
با توجه به نکاتی که گفتیم مشخص است که استفاده از روش تحلیل تکنیکال به ما کمک میکند تا فرصتهای بیشتری در بازار شکار کنیم. با این وجود اگر میخواهید تبدیل به یک تحلیلگر تکنیکال شوید تنها مسیری که پیش روی شما وجود دارد حضور در دورههای آموزشی است. دورههای آموزشی مختلفی در ایران و خارج برای آموزش این شیوه معاملاتی برگزار میشود. ما پیشنهاد میکنیم ابتدا در یک دوره داخلی برای یادگیری تحلیل تکنیکال شرکت داشته باشید و سپس برای تقویت اطلاعات خودتان به سراغ آموزشهای بینالمللی بروید. موسسات مختلفی مثل آرادفین دورههای متنوعی را در زمینه آموزش آنالیز تکنیکال برگزار میکنند که میتوانید با حضور در آنها تحلیلگر تکنیکال شوید. ضمناً ذکر این نکته هم ضروری است که یادگیری در حوزه تحلیلگری بازارهای مالی هیچگاه به اتمام نمیرسد.