معرفی کدال
سامانه جامع اطلاع رسانی ناشران که با نام کدال در کشور ما شناخته میشود، اطلاعات ارزشمندی را برای تحلیل بورس در اختیار معاملهگران قرار میدهد. کدال در حقیقت مخفف عبارت انگلیسی Comprehensive Database Of All Listed Companies است. معنی این جمله پایگاه داده جامع شرکتهای پذیرفته شده در بورس میباشد. یعنی اطلاعات مهم شرکتهای فعال در بورس ایران به وسیله این سامانه منتشر شده و در اختیار معاملهگران قرار میگیرد. در این سامانه اطلاعات مهمی مثل گزارش عملکرد ماهانه، افشای اطلاعات، صورتهای مالی و… منتشر میگردد. استفاده از این اطلاعات برای تحلیل دقیق اهداف قیمتی سهام به شدت کاربرد دارد. به همین دلیل است که برای معاملهگری در بورس ایران حتماً باید با این سامانه و کاربردهای آن آشنا شوید.
آشنایی با مهمترین گزارشاتی که در Codal ارائه میشوند
اطلاعات مختلف و متعددی در سامانه کدال به اشتراک گذاشته میشود. با این وجود برخی از گزارشاتی که در این سامانه قرار میگیرد ارزش بیشتری دارند. با مهمترین گزارشات موجود در این سامانه بیشتر آشنا میشویم:
- صورت مالی: مهمترین اطلاعاتی که در تحلیل بنیادی مورد استفاده قرار میگیرند صورتهای مالی هستند.تمام شرکتهایی که در بورس ایران پذیرفته میشوند طبق قانون وظیفه دارند در بازههای زمانی سه ماهه صورتهای مالی خود را با جزئیات منتشر سازند. از طرفی آنها وظیفه دارند در انتهای سال مالی خودشان، صورت مالی یک ساله را هم در اختیار معاملهگران قرار دهند. تمامی این صورتهای مالی در سامانه کدال قابل مشاهده هستند.
- گزارش ماهیانه:از سال ۱۳۹۵ مدیریت سازمان بورس ایران تمامی شرکتهای حاضر در این بازار معاملاتی را ملزم به ارائه گزارش یک ماهه از فروش آنها کرده است. به همین دلیل تمامی شرکتها باید میزان فروش یا ارائه خدمات خود در طول یک ماه را در سامانه منتشر سازند.
- عملکرد هیئت مدیره:به محض اینکه گزارش صورت مالی یک ساله منتشر شود، شرکتها باید برای برگزاری مجمع عمومی اقدام نمایند. برگزاری این مجمع منوط به انتشار گزارشات حسابرسی شرکتها است. پس از ارائه گزارشات حسابرسی، اعضای هیئت مدیره باید بر اساس عملکرد یک سال گذشته خود گزارشی از شرایط شرکت منتشر سازند. این گزارشات در قالب گزارش فعالیت هیئت مدیره در اختیار تمام معاملهگران قرار میگیرد.
- دعوت به مجمع:در صورتی که قرار باشد مجمع عادی یا فوق العاده تشکیل گردد، لازم است ۱۰ روز قبل از تشکیل آن، زمان و مکان برگزاری از طریق یک آگهی به اطلاع تمام سرمایهگذاران برسد. پس از برگزاری مجمع نیز تصمیماتی که در آن گرفته میشود باید در قالب یک گزارش در سامانه منتشر شود.
افشای اطلاعات چیست؟
در طبقهبندی گزارشاتی که کدال آنها را منتشر میکند، انتشار اطلاعات با اهمیت یا افشای اطلاعات موضوع مهمی محسوب میشود. این گزارشات به دو صورت افشای اطلاعات گروه الف و ب در سامانه منتشر میشوند. افشای اطلاعات از بهمن ۱۳۹۶ در سامانه کدال به وجود آمده است.گزارش اطلاعات با اهمیت گروه الف در واقع اتفاقات مهم و اثرگذار بر سود سهام را به معاملهگران اعلام میکند. همچنین اطلاعاتی که به صورت مستقیم بر روند حرکتی سهام تاثیرگذار نیستند اما سهامداران باید نسبت به آنها آگاهی داشته باشند، تحت عنوان افشای اطلاعات گروه ب منتشر میشوند. معمولاً زمانی که افشای اطلاعات در سامانه انجام میشود، نماد سهام در بورس متوقف گردیده و امکان انجام معامله بر روی آن وجود نخواهد داشت.
افزایش سرمایه چگونه اتفاق میافتد؟
یکی از مهمترین دلایلی که معاملهگران بورس به سامانه کدال مراجعه میکنند، مشاهده گزارشات مربوط به افزایش سرمایه است. افزایش سرمایه معمولا در مجمع عمومی فوق العاده انجام میپذیرد. شرکتها قبل از اینکه افزایش سرمایه را انجام دهند باید گزارشات مختلفی را در قالب اطلاعیههای کدال برای عموم معاملهگران منتشر سازند. همچنین آنها باید تمام مراحل مربوط به افزایش سرمایه را برای کاربران خود توضیح دهند. اولین اطلاعیهای که شرکتها باید در سامانه درج نمایند، پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع فوق العاده برای افزایش سرمایه میباشد. آنها همچنین اظهار نظر حسابرس و بازرس قانونی را در کنار مدارک و مستندات درخواست افزایش سرمایه باید برای معاملهگران و سرمایهگذاران سهام خود منتشر کنند. نهایتاً با ثبت آگهی افزایش سرمایه شرایط برای برگزاری مجمع فوق العاده فراهم میشود.
چه سامانههایی در کدال وجود دارند؟
در سایت کدال علاوه بر اینکه امکان مشاهده گزارشات و اطلاعیههای شرکتهای بورسی فراهم است چند سامانه دیگر هم وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید. با سامانههای موجود در این سایت بیشتر آشنا میشویم:
- سنم: سامانه نظارت مکانیزه صندوقها که به صورت اختصاری سنم نامیده میشودجهت نظارت بر صندوقهای سرمایهگذاری به وجود آمده است. تمامی مدیران صندوقهای سرمایهگذاری طبق قانون وظیفه دارند فایل اطلاعات صندوقهای سرمایهگذاری خود را در سامانه سنم بارگذاری نمایند. اطلاعات مورد نیاز آنها به وسیله نرمافزار صندوقهای سرمایهگذاری تولید میشود.
- تدان: تمامی اطلاعاتی که در سامانه کدال منتشر میگردد اطلاعات خام است و سرمایهگذاران مبتدی نمیتوانند از دادههای موجود در آنها بهره خاصی ببرند.بر همین اساس سامانه جدیدی در Codal طراحی شده است که تحلیل اطلاعات منتشر شده توسط شرکتها را ارائه میکند. به این سامانه تدان میگویند. با کمک این سامانه افراد تازه وارد هم میتوانند تحلیلی بر دادههای مالی داشته باشند.
- سامانه صدور صورتحسابها:این سامانه تحت نظارت امور مالی سازمان بورس فعالیت میکند. هدف از طراحی این سامانه این است که دقت، سرعت و صحت انجام فرایندهای مالی افزایش پیدا کند و با کمک گرفتن از روشهای مدرن، اطلاعات مورد نیاز برای مدیران و سرمایهگذاران فراهم آیند.
چگونه میتوانیم اطلاعیههای مربوط به سهام خودمان را در بورس مشاهده کنیم؟
اگر وارد سامانه کدال شوید در صفحه اصلی آن مشاهده میکنید که تمامی اطلاعیههای شرکتهای بورسی در صفحه اصلی این سامانه قابل مشاهده هستند. البته اطلاعیههایی که در صفحه اصلی سامانه مشاهده میکنید آنهایی هستند که جدیداً منتشر شدهاند. در حقیقت ترتیب انتشار اطلاعات در صفحه اصلی این سامانه به صورت از جدیدترین به قدیمیترین است. برای اینکه اطلاعیههای مربوط به سهام مورد نظر خودتان را مشاهده کنید باید روی گزینه جستجوی اطلاعیهها در صفحه اصلی این سامانه کلیک نمایید. زمانی که گزینه جستجوی اطلاعیهها را انتخاب کنید چند فیلتر جستجو برای شما باز میشود. در فیلتر اول باید نام نماد سهام مورد نظر خودتان را وارد کنید. در اکثر موارد وقتی نام نماد وارد میشود وضعیت ناشر که فیلتر دوم است به صورت اتوماتیک تعیین میگردد. فیلتر سوم اطلاعیههایی است که شما قصد دارید آنها را مشاهده کنید.
در این بخش شما میتوانید اطلاعیههایی همچون اطلاعات صورت مالی سالانه، افشای اطلاعات با اهمیت، شفاف سازی گزارش عملکرد ماهانه، آگهی دعوت به مجامع و تصمیمات افزایش سرمایه، شفاف سازی مربوط به بورس و… را تماشا نمایید. فیلترهای دیگری هم وجود دارند که اگر از آنها استفاده کنید میتوانید به اطلاعیههای مورد نظر خودتان سریعتر دسترسی داشته باشید. برای اینکه از این فیلترها استفاده کنید باید اطلاعاتی همچون موضوع اطلاعیه، شماره پیگیری آن و کد اطلاعیه را در اختیار داشته باشید. ضمناً دقت کنید که امکان مشاهده اطلاعیههای شرکتها در یک بازه زمانی هم در فیلتر جداگانهای فراهم شده است. شما میتوانید با انتخاب تاریخ ابتدایی و انتهایی، اطلاعیههایی که در آن بازه زمانی منتشر میشوند را مشاهده کنید.
آیا امکان مشاهده اطلاعیههای قدیمی وجود دارد؟
طبیعتاً سامانه کدال هم ظرفیت مشخصی دارد و نمیتواند تمامی اطلاعیههای قدیمی را به صورت کامل در اختیار شما قرار دهد. با این وجود اگر به صفحه اول این سامانه بروید گزینه اطلاعیههای قدیمی را مشاهده خواهید کرد. وقتی روی این گزینه کلیک کنید صفحه جدیدی برای شما باز میشود و در آن بسیاری از اطلاعیههای قدیمی شرکتها قابل مشاهده است. در حقیقت با کمک این صفحه شما میتوانید تمامی اطلاعیههایی که از اردیبهشت ۸۲ تا مهر ماه ۹۱ منتشر شده است را ببینید. البته این را هم باید بگوییم که اطلاعیههای قبل از سال ۸۲ واقعاً در تحلیل امروز بازار کاربردی ندارند و در اختیار نداشتن آنها ضرری برای شما نخواهد داشت.
چرا استفاده از کدال و اطلاعات آن برای سرمایه گذاری مهم است؟
سامانه کدال تمامی اطلاعات مالی و گزارشات مربوط به شرکتهای پذیرفته شده در بورس را به طور دقیق و سریع منتشر میسازد. باید به این نکته توجه داشت که اساساً سرمایهگذاری در بورس زمانی با موفقیت همراه است که معاملهگر یا سرمایهگذار از میزان سودآوری شرکتها اطلاعات کاملی داشته باشد. البته اطلاعاتی که قرار است برای سرمایهگذاری یا معاملهگری مورد استفاده قرار بگیرند باید معتبر باشند. در حقیقت سایت کدال معتبرترین سایتی است که اطلاعات مورد نیاز تحلیلگران را در اختیار آنها قرار میدهد.
کدام اطلاعات برای سرمایهگذاران کاربرد دارند؟
تمامی اطلاعاتی که در سامانه کدال درج میشود بسته به شرایطی که در آن هستیم میتوانند برای ما کاربرد داشته باشند. با این وجود برخی از اطلاعاتی که در این سامانه منتشر میشوند، کاربرد بیشتری نسبت به دیگر دادهها دارند. مثلاً میزان سود یا زیان شرکتها در دورههای زمانی گوناگون برای تحلیل بنیادی همیشه کاربردی است و نمیتوان از کنار آن عبور کرد. همچنین میزان نقدینگی شرکتها و تولید و فروش آنها کاربرد زیادی میتواند داشته باشد. از طرفی اینکه بدانیم چه زمانی مجامع بورسی تشکیل میشوند یا نوع افزایش سرمایه چگونه است کمک میکند تا تصمیمات بهتری برای سرمایه خود بگیریم.
برای اینکه شناخت بهتری نسبت به دادههای موجود در سامانه کدال داشته باشید و در زمان مناسب بتوانید از آنها استفاده کنید، توصیه میکنیم در دورههای آموزشی مربوط به تحلیل بنیادی شرکت نمایید. حضور در این دورهها دانش شما را برای معاملهگری و سرمایهگذاری در بورس افزایش میدهد. دورههای تحلیل بنیادی با کیفیتی در کشور ما به وسیله موسسات مختلف برگزار میگردد که میتوانید از آنها استفاده کنید. مثلاً گروه مالی آرادفین همواره دورههای با کیفیت و کاربردی را برگزار میکند که حضور در آنها شما را تبدیل به تحلیلگر حرفهایتری خواهد کرد.