چگونه به بورس وارد شویم؟
سرمایه گذاری در بورس زمانی ما را به موفقیتهای بزرگ اقتصادی میرساند که این بازار را بشناسیم و به بهترین شکل ممکن وارد آن بشویم. برای موفقیت در این بازار ابتدا باید از یک مسیر صحیح و درست ورود پیدا کنیم و بهترین انتخابها را داشته باشیم. وقتی صحبت از بهترین انتخابها میکنیم منظور ما فقط خرید سهام با ارزش و سود ساز نیست. مجموعهای از انتخابها وجود دارد که در فرایند ورود به بورس با آنها روبرو میشویم و اگر بهترین و ایده آلترین گزینه را انتخاب کنیم در آینده بهره آن را خواهیم دید.
آشنایی با فرآیند ورود و سرمایه گذاری در بورس
برای ورود و سرمایه گذاری در بورس ابتدا باید یک فرایند و مراحل مقدماتی را پشت سر بگذاریم. فرایندی که برای وارد شدن به این بازار جذاب با آن روبرو خواهیم شد به شرح زیر است:
- سجام: در اولین گام برای ورود به بازار سرمایه ما باید به سامانه سجام مراجعه کنیم و فرایند درخواست کد بورسی خودمان را در آن پشت سر بگذاریم.در این فرایند ما باید ابتدا چند فرم ثبت نامی را تکمیل نماییم و سپس برای احراز هویت اقدام کنیم.
- کارگزاری: مرحله بعدی که برای ورود به بازار سرمایه باید آن را دنبال نماییم انتخاب یک کارگزاری معتبر است. با توجه به محبوبیتی که بورس در طول سالیان اخیر پیدا کرده است، کارگزاریهای گوناگونی در این زمینه ایجاد شدهاند.با این وجود نمیتوانیم به همه این کارگزاریها اعتماد کنیم و باید به دنبال گزینهای بگردیم که بهترین شرایط را داشته باشد. به دلیل اینکه کارگزاری، واسطه بین سرمایهگذار و هسته معاملاتی میباشد تاثیر بسیار زیادی در موفقیت سرمایهگذاران خواهد داشت.
- افتتاح حساب: پس از اینکه کارگزاری را انتخاب کردیم برای دریافت کد بورسی باید فرایند ثبت نام در آن را هم پشت سر بگذاریم.مراحل ثبت نام در کارگزاری به هر دو صورت آنلاین و حضوری انجام میشود. در این فرایند هم شما باید اطلاعات شخصی و مالی خودتان را در چند فرم وارد کنید و نهایتاً با انجام احراز هویت، کد سهامداری خودتان را دریافت نمایید. پس از اینکه ثبت نام شما در کارگزاری به پایان برسد، یک پلتفرم معاملاتی جهت فعالیت در بازار سرمایه خواهید داشت.
- نوع سرمایه گذاری: وقتی برای سرمایه گذاری در بازار بورس اقدام میکنید باید این موضوع را بدانید که شما با روشهای مختلفی جهت انجام این کار مواجه خواهید شد.باید تمامی این روشها را بررسی کنید و هر کدام از آنها را که با شرایط شما همخوانی بیشتری دارند انتخاب نمایید. در ادامه سعی میکنیم روشهای مختلف سرمایه گذاری در بازار بورس ایران را با هم مورد بررسی قرار دهیم.
سرمایه گذاری مستقیم در بورس چیست؟
رایجترین روش سرمایه گذاری در بورس، سرمایه گذاری مستقیم نام دارد. در سرمایه گذاری مستقیم، مدیریت داراییها بر عهده خود سرمایهگذار خواهد بود. در واقع در این روش خود سرمایهگذار باید شرایط بازار را تحلیل کند و بر اساس آن بهترین سهام را جهت سپرده گذاری انتخاب نماید. مهمترین چیزی که در سرمایه گذاری مستقیم کاربر باید در مورد آن حساسیت داشته باشد انتخاب کارگزاری مناسب و سهام جذاب برای سرمایه گذاری است. باید این مورد را در نظر داشته باشید که این روش سرمایه گذاری بیشترین و بالاترین ریسک را برای شما خواهد داشت. البته اگر تبدیل به یک تریدر حرفهای در بازار سرمایه شوید خطرات آن برای شما کاهش یافته و از مزایای آن بهرهمند خواهید شد. هیچ کدام از روشهای سرمایه گذاری دیگری که وجود دارند، به اندازه این روش نمیتوانند برای شما بازدهی به همراه داشته باشند.
سرمایه گذاری غیرمستقیم چگونه است؟
سرمایه گذاری در بورس به روش غیر مستقیم هم انجام میشود. این مدل سرمایه گذاری برای افرادی مناسب است که یا وقت فعالیت در بورس را ندارند یا از دانش کافی برای این کار برخوردار نمیباشند. روشهای سرمایه گذاری غیر مستقیم در بورس متنوع هستند و افراد بر اساس شرایط خود میتوانند یکی از آنها را انتخاب نمایند. مهمترین روشهای سرمایه گذاری غیرمستقیم عبارتند از:
- صندوق درآمد ثابت:بهترین روش سرمایه گذاری غیر مستقیم در بورس برای افرادی که شرایط مدیریت سرمایه خود در این بازار را ندارند، استفاده از صندوقهای درآمد ثابت است. این صندوقها به عنوان کم ریسکترین روش سرمایه گذاری بورس هم شناخته میشوند و حداقل بازدهی را دارند.
- صندوق سهامی:صندوقهای سهامی دیگر روش سرمایه گذاری غیر مستقیم بورس هستند. این روش بیشتر برای افرادی پیشنهاد میشود که به دنبال کسب سودهای بالاتر در بورس هستند و قدرت ریسک پذیری بالاتری نسبت به سرمایهگذاران صندوق درآمد ثابت دارند. عمده داراییهایی که در این صندوقها قرار میگیرد از سهام شرکتهای بورس و فرابورس تشکیل شده است. مدیریت این صندوقها نیز توسط تریدرهای حرفهای و با تجربه انجام میشود.
- سبدگردانی: یکی دیگر از روشهای جذاب غیرمستقیم سرمایه گذاری در بورس، سبدگردانی است. سازمان بورس و اوراق بهادار همواره شرکتهایی را به سرمایهگذاران معرفی میکنند که میتوانند سبدی اختصاصی از انواع داراییها برای آنها تشکیل دهند.در این روش، سرمایهگذار مدیریت دارایی را به طور کامل به سبدگردان واگذار نمیکند. او بر سبدگردانی میتواند نظارت کامل داشته باشد و نظرات خود را هم اعمال کند.
انواع سرمایه گذاری در بورس براساس شخصیت سرمایه گذاران
بر اساس شخصیتی که سرمایهگذاران دارند میتوانیم سرمایه گذاری در بورس را مجدداً دستهبندی کنیم. بر اساس رویکرد سرمایهگذاران میتوانیم دستههای زیر را جهت فعالیت در بورس معرفی نماییم:
- فعال: سرمایهگذار فعال کسی است که صبر زیادی داشته و قابلیت ریسک پذیری را هم داشته باشد.افرادی که در این سبک از سرمایه گذاری قرار میگیرند معمولاً افق دید کوتاه مدتی دارند. سرمایهگذاران فعال خودشان بازار را تحلیل میکنند و بر اساس آن سهام مورد نظرشان را انتخاب مینمایند.
- منفعل:ریسک پذیری کم، زمان محدود و عدم شکیبایی مهمترین ویژگیهای سرمایهگذاران منفعل هستند. این گونه سرمایهگذاران ترجیح میدهند دارایی خود را برای بازه زمانی بلند مدت سرمایه گذاری کنند. آنها به دنبال این نیستند که شرکتهای خاصی را مورد تحلیل قرار دهند و بررسی روند شاخص کل برای این معاملهگران کافی خواهد بود.
- مبتنی بر ارزش: این روش سرمایه گذاری برای اولین بار توسط وارن بافت مطرح شد. افرادی باید به دنبال استفاده از این روش سرمایه گذاری باشند که صرفاً میخواهند از طریق تحلیل بنیادی آینده یک سهم را پیش بینی کنند.این گونه افراد بیشتر روی بررسی ارزش ذاتی یک سهم تمرکز دارند.
- مبتنی بر رشد: سرمایهگذار در این روش به دنبال سهام شرکتهایی است که رشد آنها سریعتر از سهام دیگر شرکتها اتفاق میافتد و معمولاً این رشد را تا یک بازه زمانی مشخصی ادامه میدهند.
- مبتنی بر درآمد:روش سرمایه گذاری مبتنی بر درآمد، بیشتر روی نگهداری سهام شرکتهایی که سودآور هستند تاکید دارد. در این روش شما باید به دنبال شرکتهایی بگردید که سود سهام مناسبی تقسیم میکنند.
- مبتنی بر ارزش بازار: در این سبک سرمایه گذاری، ارزش سرمایه هر شرکت در بازار مورد توجه سرمایهگذار قرار میگیرد.البته افرادی که میخواهند از این سبک پیروی کنند باید به این نکته دقت داشته باشند که گاهی اوقات سهام شرکتهای کوچک از شرکتهای بزرگ بازدهی بهتری دارند.
کدام روش سرمایه گذاری در بورس را انتخاب کنیم؟
با توجه به مطالبی که گفتیم طبیعتاً الان دارید به این فکر میکنید که کدام روش سرمایه گذاری در بورس را انتخاب کنید و بر اساس کدام سبک فعالیت داشته باشید. قبل از آنکه بخواهید روش سرمایه گذاری و سبک معاملهگری خودتان در بازار بورس را مشخص کنید ابتدا به شرایط خودتان توجه داشته باشید. شما ابتدا باید ویژگیهای شخصیتی خودتان را بررسی کنید و بر اساس آن به سراغ مدل سرمایه گذاری متناسب با خودتان بروید.
طبیعتاً برای کسی که مشغلههای زیادی دارد و فرصت چندانی برای دنبال کردن آموزشهای بورس نخواهد داشت، انتخاب روش سرمایه گذاری مستقیم کار عاقلانهای نخواهد بود. از طرفی افرادی که در حال حاضر تعهدات خاصی در زندگی خود ندارند و کنترل زمان در اختیار خودشان میباشد، بهتر است به سراغ روشهای سرمایه گذاری فعال و مستقیم بروند. این افراد اگر از الان برای فعالیت در بورس آموزش ببینند قطعاً در آینده تبدیل به یکی از تریدرهای قدرتمند بازار خواهند شد. در هر صورت شما ابتدا باید وضعیت خودتان را ارزیابی کنید و بر اساس آن بهترین تصمیم را بگیرید.
برای سرمایه گذاری چقدر پول باید داشته باشیم؟
افرادی که شناختی نسبت به سرمایه گذاری در بورس ندارند معمولاً وقتی حرف از سرمایه گذاری میشود تصورات غلطی در ذهن خود ایجاد میکنند. بسیاری از مردم تصور میکنند که برای سرمایه گذاری در بازارهای مالی مثل بازار سرمایه باید ثروت کلانی داشته باشند. البته چیزی که در ذهن آنها است چندان هم غلط نمیباشد. برای سرمایه گذاری در بازارهایی مثل مسکن و حتی خودرو شما باید پول خوبی داشته باشید تا بتوانید فعالیت خود را آغاز کنید. این در حالی است که برای فعالیت در بازار بورس ایران شما با ۵۰۰ هزار تومان هم میتوانید کار خود را شروع نمایید. اساساً بازار سرمایه بهترین فضا برای سرمایه گذاریهای کوچک محسوب میشود.
شرایط تبدیل شدن به تریدر حرفهای چیست؟
اگر تمایل دارید سرمایه گذاری در بورس برای شما با موفقیت همراه باشد باید تبدیل به یک تریدر حرفهای شوید. هیچ شرایط خاصی برای تبدیل شدن به چنین معاملهگری وجود ندارد. شما در هر شرایطی که باشید با گذراندن دورههای آموزشی مختلف در آموزشگاههای برتر ایران مثل آرادفین میتوانید تبدیل به یک سرمایهگذار قدرتمند بازاربورس شوید. در این دورهها با ابزار گوناگونی مثل تحلیل تکنیکال و بنیادی، نمودارخوانی، مدیریت سرمایه، کنترل ریسک و … آشنا خواهید شد. هرچه این مفاهیم را به صورت عمیقتر و دقیقتر یاد بگیرید در آینده معاملهگر حرفهایتری از شما به وجود خواهد آمد.