راهنمای کامل انواع مجامع شرکت های بورسی

فصل مجامع شرکت های بورسی

آشنایی با مجامع بورسی

اگر قصد فعالیت در بازار سرمایه را داشته باشید باید با موضوع مهمی مثل مجامع شرکت های بورسی آشنا شوید. مجمع بورسی در واقع به جلسه‌ای گفته می‌شود که مدیران و سهامداران در آن شرکت می‌کنند و در مورد مهم‌ترین موضوعات شرکت به تصمیم‌گیری می‌پردازند. توجه داشته باشید که تصمیمات گرفته شده در مجامع بورسی تاثیر بسیار زیادی برقیمت سهام شرکت‌ها دارند. با توجه به این نکته، معامله‌گران و سرمایه‌گذاران باید اتفاقات مجامع را با دقت بررسی کنند و تاثیر آنها بر حرکت قیمت را پیش بینی نمایند. در مجامع معمولاً در مورد افزایش سرمایه، تقسیم سود و تصویب صورت‌های مالی مشورت می‌شود.

 

فصل مجامع شرکت های بورسی

 

مجمع موسس چیست؟

یکی از مهمترین مجامع شرکت های بورسی، مجمع موسس است. مجمع موسس در حقیقت اولین مجمعی است که برای یک شرکت بورسی ایجاد می‌شود. این مجمع وظیفه دارد با رعایت مقررات و قوانین پس از احراز پذیره نویسی کل سهام یک شرکت و تصویب اساسنامه آن، مدیران و بازرسان شرکت را انتخاب کند. از طرفی این مجمع وظیفه دارد مجمع عمومی موسس روزنامه کثیرالانتشار را هم مشخص کند. تشکیل این مجمع در شرکت‌های سهامی عام الزامی است اما برای شرکت‌های خاص الزامی مبنی بر آن وجود ندارد.

برای اینکه مجمع عمومی موسس تشکیل شود، حضور افرادی که در مورد حداقل نصف سرمایه شرکت تعهد داشته باشند، ضروری است. در صورتی که این حد نصاب رعایت نشود مجمع بعدی تشکیل می‌گردد که در آن حضور حداقل یک سوم سرمایه‌داران ضروری خواهد بود. تمامی تصمیماتی که در مجمع موسس گرفته می‌شود باید اکثریت دو سوم آرای حاضرین را همراه داشته باشد. ضمناً توجه داشته باشید که در مجمع موسس تمامی پذیره‌نویسان و موسسین می‌توانند حضور پیدا کنند و هر مالک سهام، یک رای خواهد داشت.

 

آشنایی با مجمع عمومی عادی سالیانه

یکی از مشهورترین مجامع شرکت های بورسی که احتمالاً نام آن را هم شنیده‌اید، مجمع عمومی عادی سالیانه است. با توجه به نام این مجمع، کاملاً مشخص است که سالانه یک مرتبه تشکیل می‌شود. مجمع عمومی، اختیارات بسیار زیادی دارد. این مجمع می‌تواند در مورد تمام امور جاری یک شرکت تصمیم گیری داشته باشد. البته اموری که در صلاحیت مجمع موسس یا فوق العاده باشند در این مجمع مورد بررسی قرار نمی‌گیرند. در مجمع عمومی عادی ترازنامه و سود و زیان سال مالی مورد بررسی قرار می‌گیرد و صورت دارایی و مطالبات و بدهکاری شرکت هم مشخص می‌شود.

در حقیقت وضعیت صورت مالی یک ساله شرکت در این مجمع مورد بررسی قرار می‌گیرد. تمامی مدیران و بازرسان شرکت در مجمع عمومی انتخاب می‌شوند. مواردی مثل تقسیم سود و تصویب ترازنامه هم حتماً باید در این مجمع مشخص گردند. برای اینکه این مجمع تشکیل شود حداقل بیش از نصف سهامداران دارای حق رای باید حضور داشته باشند. اگر در مرتبه اول این اتفاق رخ ندهد، حد نصاب مجمع دوم با هر تعداد از سهامداران برگزار خواهد شد و مصوبات آن هم قانونی خواهد بود. تمامی مصوبات این مجمع برای اینکه حالت قانونی پیدا کنند نیاز به آراء اکثریت نصف بعلاوه یک حاضرین خواهند داشت. البته این را هم باید اضافه کنیم که در انتخاب مدیران و بازرسان اکثریت نسبی کفایت می‌کند.

بیشتر بخوانید:   صندوق سرمایه گذاری درآمد ثابت چیست؟ + معرفی صندوق های درآمد ثابت

 

مجمع عمومی عادی سالیانه

 

مجمع عمومی فوق العاده چگونه تشکیل می‌شود؟

یکی دیگر از انواع مجامع شرکت های بورسی که می‌توانیم در مورد آن صحبت کنیم، مجمع عمومی فوق العاده است. طبیعتاً این مجمع زمانی تشکیل می‌شود که شرایط اضطراری در مورد سهام شرکت به وجود آمده باشد. به عبارت بهتر برخلاف دو مجمع قبلی، مجمع فوق العاده از لحاظ زمانی به صورت منظم برگزار نمی‌گردد. در این مجمع چند موضوع مهم که مجمع عمومی عادی نمی‌تواند به آنها بپردازد مورد بررسی قرار می‌گیرد. مجمع عمومی فوق العاده می‌تواند تغییرات اساسنامه شرکت را در شرایط فوق العاده و اضطراری مورد بررسی قرار دهد.

همچنین افزایش سرمایه یا به عبارت بهتر هرگونه تغییر سرمایه در این مجمع تعیین تکلیف می‌شود. در صورتی که شرکت وضعیت مناسبی نداشته باشد مجمع عمومی فوق العاده این اختیار را دارد که در مورد انحلال آن هم تصمیم بگیرد. برای تشکیل این مجمع حضور بیش از نصف صاحبان سهام الزامی است. در صورت به حد نصاب نرسیدن مجمع فوق العاده اول مجمع دوم می‌تواند با حضور بیش از یک سوم صاحبان سهام دارای حق رای برگزار گردد. تصمیماتی که در این مجمع گرفته می‌شوند برای اجرایی شدن نیاز به حداقل دو سوم آرای حاضرین دارند.

 

مجمع عمومی فوق العاده

 

مجمع عمومی عادی فوق العاده چگونه است؟

یکی دیگر از مهم‌ترین مجامع شرکت های بورسی، مجمع عمومی عادی فوق العاده است. به عبارت بهتر در صورتی که هیئت مدیره یا بازرسان شرکت تشخیص دهند که مجمع عمومی عادی باید به صورت فوق العاده برگزار شود،  این مجمع به عنوان مجمع عمومی عادی فوق العاده شناخته می‌شود. قبلاً گفتیم که مجمع عادی سالیانه هر سال یک مرتبه برگزار می‌گردد اما اگر مورد اضطراری پیش بیاید و رسیدگی به آن در حوزه وظایف مجمع عادی باشد امکان برگزاری مجمع عادی فوق العاده وجود دارد. البته برای تشکیل این مجمع حداقل باید چهار ماه از پایان سال مالی گذشته باشد. یکی از مواردی که معمولاً برای انجام آن مجمع عادی به طور فوق العاده برگزار می‌شود، انتخاب هیئت مدیره جدید است. تمامی قوانین و شرایط برگزاری این مجمع از نظر حد نصاب حاضرین و آرا، مشابه مجمع عمومی عادی سالیانه می‌باشد.

بیشتر بخوانید:   بهترین اندیکاتور برای نوسان گیری روزانه + معرفی اندیکاتور اختصاصی

 

مجامع بورسی

 

نکات مهم در مورد تشکیل مجامع شرکت ‌های بورسی

در مورد مجامع شرکت های بورسی بد نیست چند نکته بسیار مهم را مورد بررسی قرار دهیم. نکاتی که به شما کمک می‌کنند اطلاعات بیشتری در مورد این مجامع در اختیار داشته باشید عبارتند از:

  • اطلاع رسانی:در گذشته و با توجه به اینکه فضای مجازی وجود نداشته است عمده اطلاع رسانی‌ها در مورد محل و زمان تشکیل مجامع بورسی از طریق روزنامه‌ها رقم می‌خورده است. البته هنوز هم شرکت‌ها اطلاعیه رسمی تشکیل مجمع را در روزنامه کثیرالانتشار خود منتشر می‌سازند. با این وجود شما از طریق پایگاه‌های اطلاع رسانی اینترنتی سایت کدال می‌توانید اطلاعات دقیقی در مورد نحوه برگزاری مجامع به دست آورید. ضمناً برخی از شرکت‌ها اطلاعات مربوط به برگزاری مجمع را برای سهامداران پیامک می‌کنند.
  • نحوه برگزاری جلسه: برگزاری جلسات مجمع توسط هیئت مدیره آن انجام می‌شود. هیئت مدیره‌ای که این جلسات را برگزار می‌کنند از رئیس مجمع، منشی او و دو ناظر تشکیل می‌گردند.سایر افرادی که در مجمع شرکت حضور پیدا می‌کنند سهامداران آن هستند و در مورد شرایط شرکت تصمیم گیری می‌نمایند.
  • نماینده قانونی:تمامی افرادی که سهام شرکت‌ها را در اختیار دارند می‌توانند در جلسات مجمع شرکت داشته باشند. طبیعتاً به دلیل اینکه بسیاری از آنها سهامداران خرد هستند ترجیح می‌دهند به جای حضور خود، نماینده قانونی انتخاب کرده و او را به جلسات مجمع بفرستند.
  • برگزارکننده: در اکثر موارد رییس هیئت مدیره برگزار کننده جلسه مجمع می‌باشد.با این وجود در برخی از شرایط بازرس هم می‌تواند بنا به صلاحدید، مجمع را برگزار کند و از سهامداران برای تشکیل جلسه دعوت نماید.
  • سهامدار: در هنگام تشکیل مجمع، افرادی به عنوان سهامدار آن شناخته می‌شوند که سهام شرکت مورد نظر را در پورتفوی بورسی خود داشته باشند.به عبارت بهتر اگر شما در طول سال این سهام را داشته باشید اما قبل از مجمع آن را بفروشید دیگر سهامدار آن محسوب نمی‌شوید. یعنی اگر در مجمع تقسیم سود اتفاق بیفتد یا در مورد منافع دیگری تصمیم گیری شود، شما هیچ سهمی از آن نخواهید داشت.
بیشتر بخوانید:   مهم ترین اصطلاحات و مفاهیم کاربردی در بورس [به زبان ساده]

 

مجامع شرکت های بورسی

 

قیمت سهام قبل و بعد از تشکیل مجامع شرکت های بورسی چه تغییری می‌کند؟

طبیعتاً وقتی مجامع شرکت های بورسی تشکیل می‌شوند و تقسیم سود اتفاق می‌افتد تغییراتی در قیمت هر سهم رقم می‌خورد. البته تغییر ارزش یک سهم بورسی هیچ تاثیری در دارایی سهامداران نمی‌گذارد. طبق قانون قیمت سهام هر شرکت بعد از برگزاری مجمع آن باید با قیمت سهم قبل از برگزاری مجمع برابر باشد. یعنی مثلاً اگر قیمت هر سهم یک شرکت قبل از برگزاری مجمع آن ۵۰۰ تومان باشد و شرکت به ازای هر سهم ۱۰ تومان سود تقسیم کند، قیمت سهم پس از برگزاری مجمع ۴۹۰ تومان باید باشد. زمانی که به جای تقسیم سود، سهام جایزه داده می‌شود نیز همین اتفاق رقم می‌خورد. یعنی به عبارت بهتر تعداد سهام سرمایه‌گذاران بیشتر می‌شود اما ارزش هر سهم آنها کاهش پیدا می‌کند. پس عملاً هیچ گونه تغییری در سرمایه شما قبل و بعد از برگزاری مجمع رقم نخواهد خورد. تصمیماتی که مجمع می‌گیرد در دراز مدت اثر خود را بر روی روند حرکت سهام خواهد گذاشت.

 

در مجامع بورسی شرکت کنیم؟

بازار بورس در حقیقت جنگ میان عرضه و تقاضا است. حضور شما در مجامع شرکت های بورسی به معنای حمایت از آنها می‌باشد. به عبارت بهتر اگر شما زمانی که بازار روند صعودی در پیش گرفته در مجامع آن شرکت کنید می‌توانید این روند را تقویت نمایید. یعنی قدرت تقاضا را بر عرضه بیشتر می‌کنید و به این ترتیب ارزش سهام شرکت افزایش پیدا می‌کند. با این وجود زمانی که شرکت‌ها در روند اصلاحی قرار دارند بهتر است در مجامع آنها شرکت نداشته باشید.

وقتی در شرایط بد از مجامع حمایت می‌کنید یعنی انتظار تغییر روند از شرکت‌ها ندارید و به افزایش فشار عرضه توسط آنها کمک می‌کنید. به این ترتیب پس از بازگشایی سهام باید انتظار اصلاح بیشتر را داشته باشید. طبیعتاً برای افرادی که به تازگی وارد دنیای معامله‌گری شده‌اند، تشخیص صحیح بودن حضور یا عدم حضور در مجمع موضوع پیچیده‌ای محسوب می‌شود. این گونه افراد بهتر است ابتدا در دوره‌های آموزشی که موسسات مالی همچون آرادفین برگزار می‌کنند حضور پیدا کنند و اطلاعات خود را در مورد بورس افزایش دهند. آنها پس از اینکه اطلاعات خود را به خوبی تقویت کردند می‌توانند در این مورد تصمیم گیری درستی داشته باشند.

 

مطلع شدن از پست های جدید

می‌خواهم اولین نفری باشم که از پست‌هایی که در آرادفین منتشر می‌شود، آگاه شوم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *