تریدینگ پلن چیست؟ | آموزش ساخت برنامه معاملاتی اصولی

ساخت پلن معاملاتی

آشنایی با تریدینگ پلن

برنامه معاملاتی یا تریدینگ پلن در حقیقت نوعی استراتژی برای فعالیت در بازارهای مالی مثل فارکس است. در این استراتژی شما برنامه خودتان برای خرید و فروش دارایی‌های گوناگون را مشخص می‌کنید. همچنین تعیین می‌کنید که چگونه در بازارهای مختلف سرمایه‌گذاری داشته باشید. تریدینگ پلن زمانی که بازارها در حال سقوط هستند و سرمایه شما در خطر است می‌تواند راه نجات بسیار خوبی باشد. البته زمانی که بازارها رو به صعود هستند و آینده روشنی دارند هم این برنامه می‌تواند چراغ راه معامله‌گر باشد. بر اساس استراتژی معاملاتی، شما در زمان صعود بازارها می‌توانید یک برنامه بلند مدت داشته باشید و از نگه داشتن پول نقد خودداری کنید. در مجموع می‌توانیم بگوییم که برنامه‌های معاملاتی کمک می‌کنند احساسات را از تصمیم‌گیری‌های خودتان حذف کنید و دل به حدس و گمان‌ها نبندید. هرکس می‌تواند برنامه و استراتژی معاملاتی خودش را در بازار داشته باشد و طبیعتاً از این جهت دست معامله‌گر باز خواهد بود.

 

پلن معاملاتی

 

چرا داشتن برنامه معاملاتی مهم است؟

داشتن برنامه معاملاتی از چند جهت برای معامله‌گر اهمیت دارد. دلایل تنظیم این برنامه را با هم مورد بررسی قرار می‌دهیم:

  • مدیریت ریسک: طرح معاملاتی اگر ساختار مناسبی داشته باشد، می‌تواند یکی از استراتژی‌های حیاتی مدیریت ریسک معامله‌گر تلقی شود. در این طرح می‌توان موارد مختلفی از جمله سطوح توقف، ضرر، اندازه موقعیت و حداکثر محدودیت‌های کاهش سرمایه را تعیین کرد.توجه به این عناصر کمک می‌کند تا سرمایه‌گذار توانایی بیشتری برای مدیریت ریسک داشته باشد و درگیر تصمیمات هیجانی و ناگهانی نشود.
  • چارچوب تصمیم‌گیری: طرح معاملاتی را مانند یک نقشه راه در نظر بگیرید. در این نقشه راه فرایند سرمایه‌گذاری از تحلیل اولیه تا اجرا به وسیله معامله‌گربرنامه‌ریزی می‌شود. در واقع وقتی معامله‌گر از تریدینگ پلن کمک بگیرد ابتدا مسیر خود را مشخص می‌کند و سپس فقط آن را در بازار اجرایی می‌سازد. این موضوع کمک می‌کند تا معامله‌گر به جای آنکه یک واکنش دهنده به اتفاقات بازار باشد، تبدیل به تحلیلگری قدرتمند گردد که بر اساس آمار معامله می‌کند.
  • نظم: داشتن یک طرح معاملاتی کمک می‌کند تا معامله‌گر در تصمیمگیری‌های خود ثبات و انضباط داشته باشد. این موضوع به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند از تصمیمات احساسی ناشی از ترس، طمع یا امید دوری کنند.از طرفی آنها تشویق می‌شوند که رویکردی ساختار یافته داشته باشند و بر اساس تجزیه و تحلیل صحیح و قوانین از پیش تعریف شده معاملات خود را دنبال کنند.
  • بهبود عملکرد: تریدینگ پلن به سرمایه‌گذاران اجازه می‌دهد عملکرد خود را در طول زمان نظارت کنند و زمینه‌های بهبودی معاملات خود را کشف نمایند.داشتن برنامه کمک خوبی برای معامله‌گران است که اهداف و معیارهای روشنی از کار خودشان داشته باشند. با کمک این برنامه سرمایه‌گذاران می‌توانند پیشرفت خود را بسنجند و استراتژی‌های جدید برای دستیابی موثرتر به اهداف خود تنظیم نمایند.

 

پلن معاملاتی چیست

 

عناصر کلیدی در طراحی برنامه معاملاتی

برای اینکه بخواهید یک برنامه معاملاتی طراحی کنید ابتدا باید عناصر مهم در تدوین این استراتژی را بشناسید. در حقیقت این عناصر ابزار شما برای تدوین یک تریدینگ پلن هستند. البته این عناصر فقط چارچوب برنامه‌ای که باید تدوین شود را مشخص می‌کنند. معامله‌گر باید بر اساس شرایط خود در همین چارچوب برنامه را طراحی کند و بر اساس آن وارد بازار فارکس یا هر بازار دیگری شود. برخی از معیارهای تدوین تریدینگ پلن را در ادامه معرفی خواهیم کرد.

بیشتر بخوانید:   بروکر مارکت میکر چیست؟ | روش شناسایی بروکر Market Maker

 

تریدینگ پلن

 

تعیین رویکرد کلی، اولین عنصر در طراحی تریدینگ پلن

در طراحی برنامه معاملاتی، تریدر ابتدا باید یک ایده کلی از کاری که می‌خواهد انجام دهد داشته باشد. برای رسیدن به این ایده او ابتدا باید بالاترین تایم فریم را بر اساس مدل معامله‌گری خود انتخاب نماید. معمولاً معامله‌گران ترجیح می‌دهند تایم فریم روزانه را به عنوان تایم فریم بالاتر خود برگزینند. این بازه زمانی گزینه جذابی است اما بهتر است معامله‌گر به سراغ تایم فریم‌های بالاتر برود. او باید در تایم فریم بالاتر خود روند کلی معاملات بازار را شناسایی کرده و متناسب با آن رویکرد خود را مشخص نماید. همچنین معامله‌گر بهتر است سطوح حمایت و مقاومت را در تایم فریم بالاتر خود مشخص کند.

 

ساخت پلن معاملاتی

 

SET-UP IDENTIFICATION چیست؟

دومین گامی که معامله‌گر در تعیین برنامه معاملاتی خود باید بردارد تحلیل بازه زمانی پایین‌تر است. در تایم فریم کوتاه‌تر تریدر می‌تواند نقاط ورود بهتری را پیدا کند و بر اساس آن قوانین طرح معاملاتی خودش را تدوین نماید. البته در این زمینه معامله‌گر می‌تواند از استراتژی‌های معاملاتی گوناگونی که وجود دارد هم الگو بگیرد. اکثر استراتژی‌هایی که در این زمینه وجود دارند از قالب if-then پیروی می‌نمایند. در این قالب if رویداد خاصی است که معامله‌گر در نمودار قیمتی منتظر وقوع آن می‌باشد.  thenنیز برنامه معامله‌گر را در قبال اتفاقی که قرار است رخ دهد توصیف می‌نماید.

 

پارامترهای معامله‌گری خودتان را مشخص کنید!

معیار دیگری که هنگام تنظیم برنامه معاملاتی باید تریدر به آن توجه داشته باشد، تعیین پارامترهای معامله‌گری است. معامله‌گر باید قوانین برنامه خود را جهت جلوگیری از ضررهای احتمالی و پیدا کردن فرصت‌های سودآوری مشخص کند. متاسفانه بسیاری از معامله‌گران تمام وقت و انرژی خود را صرف وسواس در مورد یک ورود موفق می‌کنند اما از سایر بخش‌های استراتژی معاملاتی خود غافل می‌شوند. قرار دادن حد ضرر و هدف از جمله مواردی است که در استراتژی معاملاتی نباید فراموش کرد. حد ضرر و هدف سودآوری شما مستقیماً بر شدت پیروزی یا شکست در بازارهایی همچون فارکس اثر می‌گذارد. اگر معامله‌گر بتواند برای خوش خیالی و طمع خود قوانین مشخص و ثابتی تعیین نماید، قطعاً تبدیل به تریدر حرفه‌ای‌تری شده است.

 

ژورنال معاملاتی

 

تعیین سطوح ریسک چقدر در برنامه معاملاتی ضروری است؟

معیار چهارم در تعیین برنامه معاملاتی مشخص کردن سطوح ریسک است. زمانی که معامله‌گر به یک معامله وارد می‌شود باید سطوح ریسک خود را مشخص کند. اشتباه رایجی که در این بخش بسیاری از تریدرها دارند، داشتن یک اندازه ثابت برای تعیین سطوح ریسک می‌باشد. این در حالی است که هر معامله شرایط خاص خود را دارد و نمی‌توان برای تمام معاملات از یک تاکتیک کمک گرفت. در واقع برخلاف حد ضرر و هدف که بهتر است قوانین ثابت داشته باشند، در این بخش تریدر کمی باید انعطاف به خرج دهد. او باید بر اساس شرایطی که معامله دارد سطوح ریسک مورد نظر خود را برگزیند.

 

پلن معاملاتی فارکس

 

آشنایی با استراتژی خروج

استراتژی خروج آخرین معیاری است که در تعیین برنامه معاملاتی باید تریدر به آن دقت داشته باشد. معامله‌گران بر اساس رویکرد کلی خود باید بین استراتژی‌های خروج مختلفی که وجود دارد یکی را برگزینند. مثلاً تریدرهای روزانه ترجیح می‌دهند از یک استراتژی خروج پایان روز بهره ببرند. در واقع آنها از معاملات باز خود در پایان هر روز معاملاتی خارج می‌شوند. ماکسیموم سازی سود دیگر روشی است که معامله‌گران در این زمینه از آن بهره می‌برند. در این استراتژی معامله‌گر یک پایان باز برای معاملات خود در نظر می‌گیرد و امیدوار است که بتواند بالاترین حد سود را در دوره‌های مختلف کسب نماید.

بیشتر بخوانید:   حساب اسلامی در فارکس چیست؟ | مزایا و معایب

 

چرا تریدینگ پلن به نفع معامله‌گر است؟

استفاده از برنامه معاملاتی به دلایل مختلف به نفع معامله‌گرها خواهد بود. مهمترین مزایایی که برای تریدینگ پلن می‌توانیم عنوان کنیم عبارتند از:

  • تریدینگ پلن تریدر را برای تمام سناریوهای احتمالی بازار آماده می‌کند. در حقیقت این برنامه به شما کمک می‌کند تا با آمادگی بهتر و اضطراب کمتر وارد معاملات خود شوید.طرح معاملاتی، معامله‌گر را آماده می‌کند تا به جای غافلگیر شدن به وسیله تحرکات بازار یک مسیر روشن برای کنترل احساسات خود داشته باشد.
  • دیگر مزیت مهم برنامه معاملاتی ثبات در تجارت است. ثبات یک عنصر کلیدی در تجارت می‌باشد و به موفقیت معامله‌گران کمک زیادی می‌کند.با کمک تریدینگ پلن شما می‌توانید اطمینان حاصل کنید که معاملاتی سازگار داشته‌اید و براساس معیارهایی از پیش تعریف شده تصمیم بگیرید. با کمک این برنامه شما دیگر رفتارهای تصادفی، هیجانی یا متناقض نخواهید داشت و می‌توانید بهتر تصمیم‌گیری کنید.
  • کنترل احساسات دیگر ویژگی مثبت طرح معاملاتی برای کاربران است. این ویژگی برای معامله‌گران ایرانی بسیار مهم است چرا که گرفتن تصمیمات احساسی در میان آنها بیشتر می‌باشد. واکنش‌های احساسی به رویدادهای بازار معمولاً نتایج خوبی به همراه ندارند و سبب بر باد رفتن سرمایه معامله‌گر می‌شوند.تریدری که بتواند احساسات خود را کنترل کند و تصمیمات منطقی بیشتری داشته باشد، آرام آرام در بازار تبدیل به یک برنده می‌گردد.
  • موفقیت بلند مدت یکی از مهمترین نتایج تدوین استراتژی معاملاتی است.معامله‌گری که بر اساس یک برنامه وارد بازار شود و بداند که می‌خواهد چه کاری انجام دهد، قطعاً می‌تواند نقاط ضعف خود را شناسایی کرده و با برطرف کردن آنها روز به روز پیشرفت کند. نهایتاً او به جایی می‌رسد که فقط در بازار سود می‌کند و دیگر متحمل ضرر نمی‌شود. البته رسیدن به چنین نقطه‌ای کار آسانی نیست و صبر و تلاش بسیار زیادی می‌طلبد.

 

تریدینگ پلن چیست

 

در تدوین یک برنامه معاملاتی به چه نکاتی توجه داشته باشیم؟

توجه به چند نکته مهم کمک می‌کند تا در تدوین برنامه معاملاتی بهتر عمل کنید. نکاتی که بهتر است در تدوین تریدینگ پلن به آنها دقت داشته باشید را خدمت شما بیان خواهیم کرد:

  • سعی کنید هر کاری که می‌خواهید در بازار انجام دهید بر اساس پارامترهای کمی ‌باشد.یعنی مثلاً مشخص کنید که چند درصد از سرمایه خود را قرار است در هر معامله جدید وارد کنید. اگر بخواهید به پارامترهای کیفی دل ببندید احتمالا هیچ نظمی در برنامه خودتان نخواهید داشت.
  • بهتر است در تدوین استراتژی معاملاتی به شاخص‌های آزمایش شده، نمودارها، رویدادهای خبری و مواردی که قابلیت استناد داشته باشند تکیه کنید.اینکه بخواهید به نظرات معامله‌گرانی که مشخص نیست چقدر در بازار موفق بوده‌اند و چقدر شکست خورده‌اند توجه کنید معمولاً نتیجه خوبی به همراه ندارد. البته اصولاً نمی‌توانید در تدوین یک برنامه به نظرات افراد غیر حرفه‌ای هیچ گونه توجهی داشته باشید.
  • در تعیین اهداف سود خود در معاملات فقط و فقط واقعیت‌ها را مد نظر قرار دهید. طبیعتاً هر معامله‌گری دوست دارد در یک معامله بیشترین میزان سود را به دست آورد اما دراکثر موارد چنین چیزی اتفاق نمی‌افتد. شما باید اهداف منطقی و واقعی برای معاملات خود در نظر بگیرید و البته در خروج از بازار انعطاف هم داشته باشید.
  • قبل از آنکه بخواهید برنامه خودتان را دربازار مورد استفاده قرار دهید بهتر است آن را در محیط‌های مختلفی که وجود دارند آزمایش کنید. این آزمایش کمک می‌کند تا بسیاری از مشکلات موجود در برنامه را کشف کرده و قبل از آنکه به ضرر شما تمام شوند آنها را برطرف سازید. از طرفی آزمایش تریدینگ پلن کمک می‌کند تا نسبت به آن اطمینان بیشتری هم داشته باشید.
  • هر تصمیمی که قرار است در بازار بگیرید باید به صورت مطلق بوده و هیچگونه ابهامی در آن موجود نباشد.اینکه بخواهید به صورت نسبی تصمیم بگیرید و دائم در شک و تردید باشید باعث می‌شود در شرایط حساس و مهم تصمیمات مناسبی نگیرید و در اکثر موارد بازار را با شکست ترک کنید. ضمناً بهتر است برنامه خودتان را به صورت ماهانه یا فصلی مورد بررسی قرار دهید تا نسبت به موفق بودن یا نبودن آن مطمئن شوید.
بیشتر بخوانید:   مفهوم کمیسیون در فارکس - مزایا و کاربرد کمیسیون

 

ایجاد تریدینگ پلن

 

آیا تریدینگ پلن خودکار هم وجود دارد؟

برخی کارگزاری‌های فارکس برای معامله گران این امکان را فراهم می‌کنند که از برنامه معاملاتی خودکار استفاده کنند. در واقع معامله‌گران در این گونه پلتفرم‌ها می‌توانند یک تریدینگ پلن سفارشی داشته باشند و از کارگزاری بخواهند طبق آن عمل کند. استفاده از این روش بین سرمایه‌گذاران محبوب است چرا که می‌توانند از طریق آن هر ماه مقدار خاصی از پول خود را در صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک یا سایر دارایی‌ها ذخیره سازی نمایند. داشتن برنامه خودکار گاهی اوقات می‌تواند مفید باشد اما در برخی موارد هم به ضرر معامله‌گر تمام می‌شود. استراتژی معاملاتی اتوماتیک مطلق است و هیچگونه انعطافی ندارد. این در حالی است که بازار مالی همیشه بر اساس پیش‌بینی‌ها حرکت نمی‌کند و معامله‌گر باید انعطاف زیادی در تصمیم‌گیری‌های خود داشته باشد تا بتواند به سود برسد. پس نمی‌توانیم بگوییم استفاده از برنامه‌های اتوماتیک همیشه نتایج مثبت در پی دارند.

 

چگونه بهترین برنامه معاملاتی را داشته باشیم؟

موارد مختلفی را بررسی کردیم تا به شما کمک کنیم یک برنامه معاملاتی طراحی کنید. البته اگر بخواهید صرفاً بر اساس نکاتی که ما به صورت کلی در این مطلب خدمت شما بیان کردیم اقدام به طراحی تریدینگ پلن نمایید احتمالاً موفق نخواهید شد. برای اینکه بتوانید چنین برنامه‌ای را طراحی کنید باید یک تحلیلگر حرفه‌ای فارکس باشید. در حقیقت باید در دوره‌های آموزشی مرتبط با فارکس شرکت کنید تا ابتدا با این بازار آشنا شوید و سپس از طریق حضور در دوره‌های تخصصی، توانایی طراحی تریدینگ پلن را پیدا کنید. موسسات مالی مختلفی همچون آرادفین در ایران این دوره‌ها را برگزار می‌کنند. شرکت در این دوره‌ها کمک می‌کند تا شما مسیر مناسبی را برای موفقیت در فارکس پیدا کنید.

مطلع شدن از پست های جدید

می‌خواهم اولین نفری باشم که از پست‌هایی که در آرادفین منتشر می‌شود، آگاه شوم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *