هاردفورک چیست؟ | بررسی جامع تاثیرات آن بر ارزهای دیجیتال

دلایل وقوع هاردفورک

هاردفورک چگونه است؟

تغییرات اساسی در پروتکل‌های یک شبکه بلاک چین که زیربنای اصلی ارزهای دیجیتال محسوب می‌شود را هاردفورک می‌گویند. در حقیقت hardfork به به‌ روز رسانی‌های نرم‌افزاری جدیدی اشاره دارد که توسط نودهای بلاک چین اجرا می‌شوند و با پروتکل بلاکچین موجود ناسازگار هستند. در حقیقت hardfork یک ارز دیجیتال را به دو قسمت تقسیم می‌کند و می‌تواند منجر به اعتبارسنجی بلوک‌ها و تراکنش‌هایی شود که قبلاً نامعتبر یا معتبر بوده‌اند. همین موضوع هم سبب شده است که توسعه دهندگان مجبور باشند آخرین نسخه نرم‌افزار پروتکل را بر روی سیستم خود نصب نمایند. جالب است بدانید در نوامبر ۲۰۲۰ هم اتریوم و هم بیت کوین کش به دلایل مختلف دچار hardfork شده‌اند و جامعه آنها به دو دسته متفاوت تبدیل گریده است. مثلاً در جامعه بیت کوین کش زنجیره جدیدی به نام نود بیت کوین کش ایجاد شد و جالب است بدانید که قدرت آن در حال حاضر نسبت به بیت کوین کش رسمی بیشتر می‌باشد.

 

هاردفورک

 

بلاکچین چیست؟

با توجه به اینکه هاردفورک روی شبکه بلاکچین اتفاق می‌افتد ابتدا بهتر است با این شبکه آشنا شویم. هر بلاکچین توسط مجموعه‌ای از قوانین مختلف یا پروتکل‌های گوناگون اداره می‌شود. به عبارت بهتر بلاک چین پایگاه داده دیجیتالی از تراکنش‌ها است که توسط شبکه‌ای ازسرورهای رایانه‌ای نگهداری می‌شود. هر یک از کاربران بلاک چین یک کپی از پایگاه داده این شبکه را ذخیره سازی می‌کنند. برای اینکه یک بلوک جدید به بلاک چین افزوده شود باید روی آن توافق حاصل گردد و در صورت عدم توافق آن بلوک کنار گذاشته خواهد شد. پس از اضافه شدن بلوک جدید نسخه نوین بلاک چین که به آن دفتر کل دیجیتال هم گفته می‌شود برای همه کاربران ارسال می‌گردد. با توجه به نگهداری بلاک چین توسط همه کاربران دستکاری در آن بسیار سخت خواهد بود. در این فناوری افراد مختلف بدون دخالت شخص ثالث می‌توانند با یکدیگر ارتباط بگیرند.

 

هاردفورک چیست

 

آشنایی با مفهوم فورک در دنیای ارز دیجیتال

برای اینکه مفهوم هاردفورک در دنیای ارز دیجیتال را بهتر درک کنیم ابتدا باید با خود فورک‌ها آشنا شویم. فورک در یک بلاک چین ارز دیجیتال زمانی اتفاق می‌افتد که اکثر کاربران آن نتوانند در مورد به روز رسانی‌ها به توافق برسند. شبکه‌های مختلف بلاکچین از جمله بیت کوین و اتریوم به دلیل عدم توافق کاربران برای به روز رسانی‌های نرم‌افزاری بحث برانگیز تا به حال این اتفاق را تجربه کرده‌اند. با این حال فورک‌ها را به طور کلی می‌توانیم در دو شاخه تصادفی و عمدی تقسیم کنیم. فورک‌های تصادفی زمانی اتفاق می‌افتند که دو یا چند بلوک به طور همزمان پیدا شوند و زمانی که بلوک‌های بعدی اضافه می‌شوند، مشکل آنها حل شده و یکی از زنجیره‌ها نسبت به دیگری طولانی‌تر خواهد شد.

در چنین حالتی شبکه بلاکچین، زنجیره کوتاه‌تر را که به آن بلوک‌های یتیم می‌گویند رها می‌کند. در چنین شرایطی طبیعتاً ماینری که بلوک یتیم را استخراج کرده پاداش این کار و کارمزد آن را از دست می‌دهد. با این وجود هیچ تراکنشی تحت تاثیر قرار نمی‌گیرد چرا که هر دو بلوک دارای تراکنش‌های یکسانی هستند. فورک‌های عمدی نیز فقط قوانین بلاکچین را تغییر می‌دهند و شامل دو نوع مختلف هستند که آنها را هارد فورک و سافت فورک می‌نامیم.

بیشتر بخوانید:   الگوریتم اثبات سهام چیست؟ | مزایای الگوریتم PoS

 

hardfork چیست

 

هاردفورک چگونه عمل می‌کند؟

هارد فورک عملاً بر اثر تغییر قوانین در یک بلاک چین به وجود می‌آید. فورک‌ها را توسعه دهندگان بلاک چین یا اعضای جامعه آن می‌توانند راه اندازی کنند. این رخداد تاثیرات جدی می‌تواند بر کل پروتکل یک بلاک چین بگذارد. در واقع زمانی که در مقایسه با قوانین قدیمی بلوک‌های معتبر جدید تولید شوند ممکن است برخی افراد در بلاکچین آنها را نامعتبر بدانند. زمانی که یک فورک رقم می‌خورد کاربران برای استفاده از قوانین مرتبط با آن باید نرم‌افزار خود را ارتقا دهند. در حقیقت زمانی که هارد فورک رقم می‌خورد اساساً یک ارز دیجیتال کاملاً جدید تولید می‌شود. دلیل این اتفاق آن است که یک واگرایی دائمی از نسخه قبلی بلاک چین رقم خورده است. در این شرایط یک کاربر مسیر جدید را دنبال می‌کند و کاربر دیگر به سراغ مسیر قدیمی می‌رود.

یعنی اگر یک گروه از کاربران به سراغ نسخه قدیمی نرم‌افزار بروند و بقیه از پلتفرم جدید بهره‌مند شوند تقسیمی دائمی در بلاکچین رخ داده است. البته این را هم باید بگوییم که گاهی اوقات کاربرانی که به سراغ نرم‌افزار جدید رفته‌اند تصمیم می‌گیرند به قوانین قدیمی بازگردند. با این حال سناریوی رایج‌تر این است که پس از ایجاد فورک جدید، کاربران قدیمی آرام آرام تصمیم می‌گیرند یا مجبور می‌شوند به سراغ نسخه جدید بروند و تغییرات اتفاق افتاده را بپذیرند. هرچند این احتمال هم وجود دارد که برای همیشه دو بلاک چین به وجود آمده به صورت نامحدود به موازات یکدیگر اجرایی گردند.

 

انواع هاردفورک

 

مهمترین دلایل وقوع hardfork چیست؟

دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است توسعه دهندگان را مجبور به اجرایی کردن هارد فورک نماید. دلایل زیر شاید مهمترین مواردی باشند که بلاکچین‌ها را مجبور به اجرایی کردن این فرایند کرده‌اند:

  • امنیت:طبیعتاً هر سیستمی پس از اینکه مدتی از عمر آن بگذرد درگیر خطرات امنیتی مختلفی می‌شود. گاهی اوقات برای برطرف کردن خطرات امنیتی موجود در یک سیستم باید آن را به طور کامل به روز رسانی نمود. طبیعتاً  HardFork می‌تواند بهترین اتفاق برای بلاکچین‌ها جهت برطرف کردن مشکلات امنیتی آنها باشد.
  • امکانات: طبیعتاً بسیاری از قابلیت‌های قدیمی بلاک چین با گذشت زمان دیگر برای کاربران جذاب نیستند.بلاکچین‌ها برای اینکه رضایت کاربران خود را به همراه داشته باشند باید عملکردهای جدیدی به سیستم خود بیفزایند. hardfork  به آنها کمک می‌کند تا تغییرات را به صورت همزمان و کامل انجام دهند.
  • معکوس کردن تراکنش: معکوس کردن تراکنش‌ها فرایندی است که برخی بلاکچین‌ها انجام می‌دهند.به عنوان مثال بلاکچین اتریوم مدتی پیش اقدام به هارد فورک برای معکوس کردن تراکنش‌های خود نمود. در واقع پس از آنکه سازمان غیرمتمرکز خودمختار DAO هک شد کاربران اتریوم برای آنکه بتوانند تراکنش‌ها را بازگردانند اقدام به hardfork کردند. آنها با کمک این فرایند توانستند میلیون‌ها دلار ارز دیجیتالی که یک هکر ناشناس حذف کرده بود را به حساب کاربران بازگردانند.

 

مفهوم هاردفورک

 

هاردفورک چه تاثیری بر دارایی کاربران دارد؟

طبیعتاً کاربران دوست دارند بدانند پس از هاردفورک دارایی آنها چه تغییری را تجربه خواهد کرد. تغییرات دارایی افراد پس از این رخداد مشابه تقسیم سهام پس از برگزاری مجامع بورس نیست. پس از آنکه hard fork اتفاق بیفتد کاربران هیچ یک از سکه‌های دیجیتالی موجود خود را از دست نمی‌دهند بلکه در عوض واحدی از ارز دیجیتال جدید را دریافت خواهند کرد. هم ارز دیجیتالی قدیمی و هم ارز دیجیتال جدید دفاتر کل توزیع شده خود را حفظ می‌نمایند. بنابراین پس از این اتفاق دو ارز از هم جدا می‌شوند و شروع به معامله در ارزش گذاری‌های کاملاً مستقل نسبت به یکدیگر می‌کنند. ارز دیجیتال جدید تنها بر اثر عوامل عرضه و تقاضا ارزش گذاری می‌شود و بر ارزش ارز دیجیتال قبلی تاثیری نخواهد گذاشت. با توجه به اینکه ارز دیجیتال جدید ارزش خود را از رمز ارز قبلی دریافت نمی‌کند تا زمانی که تقاضا از عرضه پیشی نگیرد و قیمت افزایش پیدا نکند، سکه جدید با ارزش صفر کار خواهد کرد.

بیشتر بخوانید:   شبکه لایتنینگ چیست؟ | نقش لایتنینگ در بیت کوین

 

بررسی انواع HardFork

هاردفورک‌ها را برساس تغییراتی که ممکن است به شبکه اعمال نمایند در سه نوع مختلف دسته‌بندی می‌کنند. با سه دسته متفاوت آنها بیشتر آشنا خواهیم شد:

  • برنامه‌ریزی شده: نوع برنامه‌ریزی شده hardfork قابلیت‌ و ویژگی‌های جدیدی را به بلاکچین اضافه می‌کند. به این ترتیب پس از به روز رسانی، امکانات موجود در بلاک چین ارتقا پیدا می‌کنند. این مسئله معمولاً با استقبال جامعه بلاک چین مورد نظر از hardfork همراه است. البته خوب است بدانید که این مدل hardfork در نقشه راه پروژه بلاکچین از همان ابتدا قرار دارد و معمولاً همه کاربران از وقوع آن مطلع هستند. ویژگی مهم دیگری که این هاردفورک دارد عدم اضافه شدن کوین جدید به آن می‌باشد. ضمناً در این مدل باید تمام کاربران بلاکچین نرم‌افزار خود را به روز رسانی کنند و به صورت یکپارچه به سیستم جدید منتقل شوند تا زنجیره قبلی از بین برود.
  • بحث برانگیز: این hardfork زمانی اتفاق می‌افتد که توسعه دهندگان و استخراج کنندگان ارز دیجیتال با یکدیگر اختلاف داشته باشند. معمولا بر اثر این اختلاف اعضای حاضر در بلاکچین به دو گروه تقسیم می‌شوند. گروه جدید سعی می‌کنند با ایجاد یک فورک تغییرات مورد نظر خودشان را در بلاکچین اعمال کنند و زمانی که بقیه هم تغییرات را پذیرفتند آنگاه فورک شروع به کار می‌کند. یعنی عملاً از زمانی که فورک جدید کار خودش را آغاز کند، یک گروه با قوانین جدید و یک گروه با قوانین قبلی به فعالیت خود ادامه می‌دهند. هر کدام از این گروه‌ها ارز دیجیتال خود را برای بلاکچین ایجاد خواهند کرد.
  • مشتق شده: دسته سوم hardforkها سکه‌های مشتق شده هستند. در واقع با توجه به اینکه پروتکل‌های بیت کوین منبع باز هستند تمامی کاربران آن می‌توانند تغییراتی جدید در این سکه به وجود آورند و از طریق آن ارز دیجیتال نوینی را به جهان معرفی کنند. مثلاً لایت کوین یکی از معروف‌ترین فورک‌های بیت کوین می‌باشد که زمان ایجاد بلوک در بلاک چین را کاهش داده است. کاربران در هر ۲.۵ دقیقه می‌توانند یک لایت کوین به وجود آورند. در حالی که این زمان برای بیت کوین ۱۰ دقیقه بوده است.

 

دلایل وقوع هاردفورک

 

مزایای هاردفورک چیست؟

وقوع هاردفورک در یک بلاک چین مزایای مختلفی برای کاربران می‌تواند به همراه داشته باشد. مهمترین مزایای این اتفاق را با هم مرور خواهیم کرد:

  • اولین مزیت مهمی که این اتفاق برای بلاکچین مورد نظر دارد، برطرف کردن مشکلات قبلی آن می‌باشد.در واقع با وقوع hardfork  بسیاری از مشکلات قدیمی که در شبکه وجود داشتند و کاربران را اذیت می‌کرده‌اند برطرف می‌گردند. به این ترتیب کاربران راحت‌تر می‌توانند از بلاک چین استفاده کنند.
  • وقوع هاردفورک کمک می‌کند تا سرعت شبکه بلاک چین افزایش چشمگیری داشته باشد.در حقیقت با وقوع این رخداد بسیاری از باگ‌های قبلی سیستم برطرف می‌شوند و طبیعتاً سرعت آن نسبت به گذشته رشد چشمگیری را تجربه خواهد کرد.
  • سومین اتفاق مثبتی که وقوع این رخداد برای کاربران به همراه دارد ایجاد یک ارز دیجیتال جدید است.با وجود اینکه دنیای کریپتوکارنسی پر از ارزهای دیجیتال مختلفی می‌باشد که تا به حال به وجود آمدند اما باز هم ایجاد یک ارز جدید می‌تواند تحولی متفاوت در این فضا ایجاد کند.
  • آخرین مزیتی که می‌توانیم برای فورک‌ها در دنیای کریپتوکارنسی عنوان کنیم، ایجاد یک فضای دموکراتیک در بلاکچین‌ها می‌باشد.در طی این رخداد، تمامی افرادی که در یک شبکه بلاکچین عضویت دارند می‌توانند نظرات و پیشنهادات خود را ارسال کنند و در تغییراتی که قرار است رخ دهد سهیم باشند. اگر بخواهیم کمی واقع بینانه نگاه کنیم اتفاقی مشابه با hardfork در دیگر محیط‌های مجازی یا حقیقی کمتر اتفاق می‌افتند.
بیشتر بخوانید:   استریوم چیست؟ | راهنمای استیکینگ در اتریوم 2.0

 

آیا hardfork برای کاربران چالش‌هایی به همراه دارد؟

طبیعتاً وقوع هاردفورک همانند هر رخداد دیگری در دنیای کریپتوکارنسی در کنار مزایایی که به همراه دارد چالش‌هایی هم برای کاربران و مدیران بلاک چین به وجود خواهد آورد. چند نمونه از مهمترین معایب و ایرادات این رخداد را در ادامه با هم بررسی خواهیم کرد:

  • تفرقه:با توجه به توضیحاتی که در مورد hardfork بیان کردیم، کاملاً مشخص است که بزرگترین ایراد این اتفاق ایجاد تفرقه در بلاک چین می‌باشد. وقوع این اتفاق شبکه بلاکچین را به دو دسته متفاوت تقسیم می‌کند و سبب می‌شود تا افراد علاقمند به یک ارز دیجیتال در دو گروه گوناگون فعالیت خود را ادامه دهند.
  • نوسانات قیمت: یکی دیگر از ایراداتی که کارشناسان به هاردفورک وارد می‌کنند تاثیر این اتفاق در نوسانات قیمتی شدیدی است که به بازار کریپتوکارنسی تحمیل می‌گردد.طبیعتاً تغییر در قوانین یک پروتکل نمی‌تواند بدون اثرگذاری در قیمت آن تمام شود. به خودی خود بازار کریپتوکارنسی نوسانات شدیدی دارد و وقتی این اتفاق رقم بخورد نوسانات ارز دیجیتال مورد نظر بیشتر هم می‌شود. این چیزی نیست که کاربران ارز دیجیتال به دنبال آن باشند و طبیعتاً آنها دوست دارند در یک فضای آرام‌تر معاملات خود را دنبال کنند.

 

تاثیر هاردفورک

 

چگونه در شرایط hardfork بهترین تصمیم را بگیریم؟

شرایطی مانند هارد فورک معمولا ناگهان اتفاق می‌افتند و تصمیم گیری در زمان وقوع آنها یکی از مهم‌ترین کارهایی است که هر کاربر دنیای کریپتوکارنسی باید انجام دهد. شما باید تصمیم بگیرید که از چه قوانینی پس از وقوع این اتفاق پیروی کنید. همچنین باید با تغییراتی که در شبکه اتفاق می‌افتد در کوتاه‌ترین زمان ممکن خود را تطبیق دهید. برای اینکه در زمان وقوع hardfork آسیب کمتری متوجه شما شود و سریعاً بتوانید خودتان را با شرایط تطبیق دهید بهتر است در دوره‌های آموزشی ارز دیجیتال شرکت کنید. در این دوره‌ها اطلاعاتی در اختیار کاربران قرار می‌گیرد که با کمک آن بتوانند با چنین چالش‌هایی مقابله نمایند. گروه‌های مالی همچون آرادفین دوره‌های با کیفیتی را در این زمینه برگزار می‌کنند که پیشنهاد می‌کنیم فرصت حضور در آنها را از دست ندهید.

 

مطلع شدن از پست های جدید

می‌خواهم اولین نفری باشم که از پست‌هایی که در آرادفین منتشر می‌شود، آگاه شوم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *