دامیننس بیت کوین چیست؟ + کاربرد و نحوه استفاده از آن

دامیننس بیت کوین چیست

آشنایی با دامیننس بیت کوین

دامیننس  بیت کوین نسبت ارزش بازار بیت کوین به کل بازار ارزهای دیجیتال را محاسبه می‌کند. باید در نظر داشت که بیت کوین به عنوان اولین رمز ارز شناخته شده در دنیا تاثیر بسیار زیادی در دنیای کریپتوکارنسی دارد. این ارز دیجیتال هنوز هم به عنوان مهمترین و معتبرترین رمز ارز جهان شناخته می‌شود. ارزش بازار بیت کوین آنقدر عظیم است که حتی مجموعه بسیاری از بزرگترین آلت کوین‌ها هم از این نظر نمی‌توانند با آن مقایسه شوند. طبیعتاً وقتی یک دارایی ارزش زیادی در یک بازار داشته باشد تاثیر زیادی بر جریان آن می‌گذارد. بیشتر معامله‌گران دنبال این هستند که نسبت بازار بیت کوین از نظر ارزش معاملات را به کل بازار ارزهای دیجیتال مورد بررسی قرار دهند. تحلیلگران با کمک این پارامتر می‌توانند تصمیم گیری‌های صحیح‌تری نسبت به آینده داشته باشند.

 

دامیننس بیت کوین

 

دامیننس را چگونه محاسبه می‌کنند؟

برای اینکه شاخص دامیننس بیت کوین را محاسبه کنید باید از یک فرمول جذاب پیروی نمایید. برای استفاده از این فرمول شما به چند اطلاعات مهم نیاز خواهید داشت. ابتدا باید ارزش بازار بیت کوین را به دست آورید. در کنار آن نیاز به اطلاعاتی شامل سرانه بازار بیت کوین و ارزش بازار سایر ارزهای دیجیتال خواهید داشت. وقتی تمام این اطلاعات را به دست آوردید می‌توانید آنها را در یک فرمول قرار دهید تا شاخص دامیننس به دست آید. فرمول محاسبه این شاخص عبارت است از تقسیم ارزش بازار بیت کوین بر مجموع سرانه بازار بیت کوین و ارزش بازار سایر ارزهای دیجیتال.

البته باید در نظر داشته باشید که این فرمول محاسبه دامیننس واقعی بیت کوین است. فرمول دیگری هم برای محاسبه دامیننس وجود دارد که در آن ارزش بازار بیت کوین را به ارزش بازار همه ارزهای دیجیتال دیگر تقسیم می‌کنند. تفاوت این دو فرمول در این است که دامیننس واقعی، تسلط واقعی بیت کوین، ICO‌ها و استیبل کوین‌ها را با توجه به ارتباط آنها با واسطه‌های متمرکز مستثنی می‌کند. دقت داشته باشید که دامیننس واقعی این ارز دیجیتال در سال ۲۰۲۴ میلادی ۷۰ درصد کاهش یافته است.

 

دامیننس بیت کوین چیست

 

چگونه ارزش هر بازار را مشخص کنیم؟

اگر به فرمولی که در بخش قبلی مطرح کردیم دقت کنید، متوجه می‌شوید که یکی از مواردی که برای محاسبه دامیننس بیت کوین به آن نیاز خواهیم داشت ارزش بیت کوین و ارزش بازار دیگر ارزهای دیجیتال است. خود این ارزش توسط فرمول دیگری محاسبه می‌شود. برای اینکه ارزش هر کدام از این بازارها را محاسبه کنید باید تعداد کل سکه‌های استخراج شده آنها را ضرب در قیمت هر سکه کنید. مثلاً برای محاسبه ارزش بازار بیت کوین باید تعداد بیت کوین‌هایی که استخراج شده‌اند را ضرب در قیمت یکی از آنها کنیم.

با توجه به اینکه قیمت هر ارز دیجیتال در طول بازه‌های زمانی مختلف متفاوت خواهد بود ارزش بازار آن نیز متغیر است. ارزش بازار هر رمز ارز نشان دهنده محبوبیت آن در بین سرمایه‌گذاران می‌باشد. سرمایه‌گذاران از این ارزش برای به دست آوردن تصویر جامع از موقعیت آن ارز نسبت به دیگر سکه‌ها در بازار کریپتو استفاده می‌کنند. با ارزش‌ترین بازارها در دنیای کریپتوکارنسی آنهایی هستند که حداقل ۱۰ میلیارد دلار ارزش داشته باشند. به عنوان نمونه ارزش بازار بیت کوین در ژانویه ۲۰۲۴، ۸۴۳ میلیارد دلار بوده است.

بیشتر بخوانید:   هاردفورک چیست؟ | بررسی جامع تاثیرات آن بر ارزهای دیجیتال

 

نحوه ی معامله با دامیننس بیت کوین

 

عوامل موثر بر دامیننس بیت کوین

عوامل مختلفی هستند که بر محاسبه دامیننس بیت کوین تاثیرگذار می‌باشند. برخی از مهم‌ترین عواملی که در محاسبه دامیننس تاثیرگذار هستند را با هم بررسی خواهیم کرد:

  • تغییر روند بازار: در سالیان گذشته به دلیل رشد آلت کوین‌ها، بیت کوین بخشی از ارزش بازار خودش را از دست داده است. زنجیره‌هایی مانند اتریوم توانسته‌اند با ارائه قراردادهای هوشمند قابل برنامه‌ریزی، محبوبیت بیشتری در دنیای کریپتوکارنسی به دست آورند.از طرفی این زنجیره‌ها می‌توانند میزبان برنامه‌های غیرمتمرکز هم باشند. البته اخیراً بیت کوین نیز با برخی تغییرات توانسته میزبان این برنامه‌ها باشد اما هنوز در رقابت با اتریوم ضعیف‌تر عمل می‌کند. این تغییرات ارزش بیت کوین را در نوسان قرار می‌دهند و طبیعتاً روی محاسبه دامیننس تاثیر مستقیم می‌گذارند.
  • بازارهای گاوی و خرسی: بازارهای گاوی و خرسی اصطلاحاتی هستند که معمولاً برای حالت‌های مختلفیک بازار مورد استفاده قرار می‌گیرند. معمولا وقتی یک بازار به شدت رشد می‌کند و سخت سقوط می‌نماید آن را بازار گاوی و خرسی می‌نامند. حال تصور کنید آلت کوین‌ها چنین بازاری داشته باشند. یعنی راحت صعود کنند و سخت اصلاح نمایند. طبیعتاً هر زمان آنها رشد کنند سرمایه‌گذاران به سمت آلت‌کوین‌ها، پروژه‌های NFT و دارایی‌های پرریسک‌تر می‌روند. از طرفی هر زمان آنها دچار سقوط شوند، تقاضا برای بیت کوین افزایش پیدا کرده و ارزش بیشتری پیدا می‌کند.
  • استیبل کوین: از زمانی که تعداد استیبل کوین‌ها افزایش پیدا کرده است فشار طولانی مدتی بر تسلط بیت کوین به بازار کریپتوکارنسی وارد آمده است.در شرایط بی‌ثبات بازار، سرمایه‌گذاران با ریسک پایین به سراغ استیبل کوین‌ها می‌روند و آنها را جایگزین ارزهای مهمی مثل بیت کوین می‌کنند. همین موضوع سبب می‌شود تا ارزش بیت کوین در بازار کریپتو کاهش پیدا کند و دامیننس آن متغیر شود. خوب است بدانید که استیبل کوین ها در حال حاضر دارای ارزش بازاری تقریباً 134 میلیارد دلاری هستند.
  • پروژه‌های جدید:در حال حاضر هزاران ارز دیجیتال در دنیای کریپتو کارنسی وجود دارند که ارزش کل بازار آنها به بیش از یک تریلیون دلار می‌رسد. با این وجود هیچگاه نمی‌توان مانع انتشار پروژه‌های جدید در دنیای ارز دیجیتال شد. به خصوص از زمانی که مجموعه‌های NFT مانند VeeFriends و CryptoPunks به‌ عنوان دارایی‌های رمزنگاری جایگزین ظاهر شده‌اند، انتظار می‌رود روز به روز تعداد دارایی‌های جدید در این فضا بیشتر شوند. ورود پروژه‌های جدید معمولاً به نفع آلت کوین‌ها و به ضرر بیت کوین تمام می‌شود.

 

کاربرد دامیننس بیت کوین

 

بررسی مهمترین کاربردهای دامیننس

دامیننس بیت کوین می‌تواند کاربردهای زیادی در تحلیل‌های مالی کاربران داشته باشد. مهم‌ترین کاربردهایی که این شاخص در بررسی بازار کریپتوکارنسی دارد عبارتند از:

  • مدیریت ریسک: سرمایه‌گذاران با تجربه بازارهای مالی به خوبی می‌دانند که مدیریت ریسک یکی از عوامل موفقیت محسوب می‌شود. شما می‌توانید از دامیننسبه عنوان یکی از عوامل برای کمک به مدیریت ریسک کلی خود در بازار ارزهای دیجیتال استفاده کنید. مثلاً اگر مشاهده کردید که ارزش بیت کوین در حال اصلاح است اما دامیننس آن قدرت می‌گیرد می‌توانید به این باور برسید که آلت‌کوین‌ها در آینده درگیر نزول تاریخی خواهند شد. از طرفی سرمایه‌گذاران از این پارامتر برای تنوع بخشیدن به سبد ارزهای دیجیتال خود هم می‌توانند کمک بگیرند.
  • شناخت فرصت‌ها: سرمایه‌گذاری در دنیای آلتکوین‌ها همیشه هم بد نیست. فقط یک شرط دارد و آن هم شناسایی فرصت‌ها و سرمایه‌گذاری روی آنها می‌باشد. طبیعی است که بیت کوین هم در دنیای کریپتوکارنسی گاهی اوقات دچار مشکل شود و در چنین مقاطعی سرمایه‌گذاری روی آلتکوین‌ها می‌تواند بهترین تصمیم ممکن باشد. بررسی دامیننس کمک می‌کند تا چنین فرصت‌هایی را بهتر شناسایی کنید و از آنها برای بالا بردن سرمایه خود کمک بگیرید.
  • چرخه صعود و نزول: از دامیننس می‌توانید برای بررسی چرخه صعود و نزول بیت کوین هم کمک بگیرید. سقوط و رشد ارزهای دیجیتال در یک چرخه اتفاق می‌افتد. در این چرخه ابتدا بیت کوین افزایش پیدا می‌کند و آلت کوین‌های بزرگ همراه با آن رشد می‌کنند. با رشد بیت کوین و آلت کوین‌های بزرگ، آلت کوین‌های مدیوم و کوچک به ترتیب رشد خود را آغاز می‌نماید.پس از مدتی بیت کوین شروع به اصلاح کرده اما بقیه همچنان در حال افزایش هستند. مجدداً مدت زمانی می‌گذرد و آلت کوین‌های بزرگ شروع به اصلاح می‌کنند اما آلت کوین‌های متوسط و کوچک به حرکت خود ادامه می‌دهند. همین اتفاق برای آلت کوین‌های متوسط و کوچک رخ می‌دهد تا نهایتاً همگی در چرخه سقوط قرار گیرند.
بیشتر بخوانید:   ارز دیجیتال آث میلان چیست؟ | توکن هواداری ACM

 

محاسبه دامیننس بیت کوین

 

دامیننس بیت کوین را از کدام منابع پیدا کنیم؟

تا اینجا متوجه شدیم که دامیننس بیت کوین ثابت نیست و مدام بر اساس شرایط بازار کریپتوکارنسی تغییر می‌کند. در چنین شرایطی قطعاً شما به دنبال این هستید که از چند منبع معتبر برای بررسی روند حرکت دامیننس استفاده کنید. بهترین منابعی که برای این منظور می‌توانید از آنها کمک بگیرید را خدمت شما معرفی خواهیم کرد:

  • MoonPay: یکی از ابزارهایی که با کمک آن می‌توانید دامیننس را به خوبی بررسی کنید صفحات قیمت مونپی نام دارند. با کمک این صفحات که به زودی راه‌اندازی خواهند شد شما می‌توانید اطلاعات چند پارامتر مرتبط بامحاسبه دامیننس را در اختیار داشته باشید. اطلاعاتی که این صفحه در اختیار شما قرار می‌دهد عبارت است از قیمت واقعی، ارزش بازار، عرضه، تاریخچه و سایر معیارهای مرتبط با بیت کوین.
  • CoinMarketCap: CoinMarketCap یک سایت محبوب است که با کمک آن شما می‌توانید تسلط بیت کوین را به صورت روزانه مورد بررسی قرار دهید. همچنین به وسیله این سایت امکان بررسی دیگر معیارهای ارزهای دیجیتال همچون قیمت، ارزش بازار، حجم 24 ساعته و رتبه بندی آن‌ها در صرافی‌های کریپتو را هم مشاهده نمایید.
  • CoinGecko: فعالیت این سایت شباهت زیادی باCoinMarketCap دارد. از طریق این سایت هم می‌توانید معیارهایی مانند قیمت واقعی و تاریخی، حجم، عرضه در گردش و ارزش بازار برای بیت کوین و هزاران ارز دیجیتال دیگر را مشاهده نمایید. ضمناً خوب است بدانید که از طریق این سایت می‌توانید یک نمای کلی از بازار ارزهای دیجیتال در اختیار داشته باشید. تقریبا شبیه به همان چیزی که سایت رهاورد ۳۶۵ برای بورس ایران منتشر می‌کند.
  • تریدینگ ویو:یکی از معروف‌ترین سایت‌های تحلیلی جهان برای بررسی و تحلیل وضعیت بازارهای مختلف تریدینگ ویو نام دارد. با کمک این سایت شما می‌توانید معیارهایی مانند تسلط بیت کوین، رتبه بندی TTV، آدرس های کیف پول کلی، بازنده ها، برنده‌ها و دیگر روندهای مربوط به بازار ارزهای دیجیتال را مشاهده نمایید.
بیشتر بخوانید:   ارز فلوکی چیست؟ | معرفی صفر تا صد فلوکی اینو

 

BTC.D چیست

 

بالاترین نرخ دامیننس برای بیت کوین چه زمانی ثبت شده است؟

شاید شما هم دوست داشته باشید بالاترین نرخ دامیننس بیت کوین که تا به امروز ثبت شده است را بدانید. بالاترین نرخی که برای دامیننس این ارز دیجیتال تا به امروز ثبت شده است مربوط به ۴ سال پس از انتشار آن می‌شود. بیت کوین در ۶ نوامبر ۲۰۱۳ به بالاترین میزان دامیننس خود دست یافت و توانست ۹۶.۴ درصد ارزش بازار ارزهای دیجیتال را به خود اختصاص دهد. با این وجود از آن زمان به بعد هیچگاه بیت کوین نتوانسته است این ارزش را تکرار کند. این رقم در طول زمان متاثر از متغیرهایی مانند پویایی بازار، پیشرفت‌های تکنولوژیکی و احساسات سرمایه‌گذاران تغییر نموده است. شاید مهمترین چالشی که تاثیر منفی بر ارزش بیت کوین در دنیای کریپتوکارنسی داشته است، راه اندازی ارزهای دیجیتال رقیب مانند اتریوم و لایت کوین باشد. به هر حال بررسی دامیننس برای هر کسی که می‌خواهد در دنیای ارزهای دیجیتال فعالیت داشته باشد یک شاخص ضروری محسوب می‌شود.

 

با کمک دامیننس بیت کوین، چگونه در دنیای کریپتوکارنسی معامله انجام دهیم؟

استراتژی‌های زیادی وجود دارند که بر اساس دامیننس بیت کوین طراحی شده‌اند. چند نمونه از معروف‌ترین استراتژی‌هایی که در این حوزه وجود دارند را با هم مورد بررسی قرار می‌دهیم:

  • اولین استراتژی که در این زمینه می‌توانیم به آن اشاره کنیم شناسایی فصل آلت کوین نام دارد. فصل آلت کوین در واقع دوره‌ای را توصیف می‌کند که قیمت آلت کوین‌ها در مقایسه با بیت کوین رشدمی‌یابد. در چنین شرایطی طبیعتاً سرمایه‌گذاران سعی می‌کنند پول خود را در دیگر ارزهای دیجیتال به جز بیت کوین قرار دهند تا از این طریق کسب سود داشته باشند.
  • استراتژی دیگری که مبتنی بر دامیننس طراحی شده است و می‌توانیم به آن اشاره کنیم تجارت در سطوح تسلط بسیار بالا و پایین بیت کوین نام دارد.خوب است بدانید که بیت کوین در سال ۲۰۱۷ توانست تسلط ۷۵ درصدی خود را بر بازار نشان دهد اما در سال ۲۰۲۱ این تسلط به پایین‌ترین حد خود یعنی ۳۵ درصد رسید. رشد سال ۲۰۱۷ مربوط به رونق ICO و سقوط تابستان ۲۰۲۱ مربوط به رشد دیفای بوده است. معمولا زمانی که بیت کوین به سطوح بالای ارزش خود می‌رسد احتمال سقوط آن در آینده وجود دارد و زمانی که در پایین‌ترین سطح قرار می‌گیرد طبیعتاً احتمال رشد آن پیش بینی می‌گردد.

 

دامیننس بیت کوین به زبان ساده

 

دامیننس و اهمیت یادگیری آن

تا اینجا نکات مختلفی که در مورد دامیننس بیت کوین وجود دارد را با هم مورد بررسی قرار دادیم. طبیعتاً هر کسی که می‌خواهد به عنوان تحلیلگر یا سرمایه‌گذار وارد دنیای کریپتوکارنسی شود باید روی این مفهوم تسلط بیشتری پیدا کند. تسلط پیدا کردن روی مفهوم مهمی مثل دامیننس با مطالعه نکاتی که ما گفتیم حاصل نمی‌گردد. این نکات فقط یک آشنایی کلی با مفهوم دامیننس برای شما ایجاد می‌کنند اما اگر می‌خواهید به صورت تخصصی با آن آشنا شوید باید در دوره‌های آموزشی شرکت کنید. قطعاً پیدا کردن یک دوره آموزشی با کیفیت هم چالش مهمی برای شما خواهد بود. البته اگر به موسسات مالی معتبری همچون آرادفین اعتماد کنید این چالش هم خیلی سریع برای شما برطرف می‌شود.

مطلع شدن از پست های جدید

می‌خواهم اولین نفری باشم که از پست‌هایی که در آرادفین منتشر می‌شود، آگاه شوم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *