استیبل کوین چیست؟ | آشنایی با انواع استیبل کوین

استیبل کوین چیست

آشنایی با استیبل کوین

یکی از معروف‌ترین انواع ارزهای دیجیتال، استیبل کوین نام دارد. ویژگی مهم این رمز ارزها این است که ارزش آنها باید به یک دارایی نسبتاً پایدار مثل دلار، یورو یا طلا مرتبط باشد. در واقع باید توجه داشته باشید که اکثر ارزهای دیجیتال معروف براساس ارزش بازار بی‌ثبات هستند و تفاوت مهم  stablecoin  با آنها همین موضوع می‌باشد. البته بی‌ثبات بودن همیشه هم بد نیست و در اکثر اوقات به نفع دارندگان ارزهای دیجیتال تمام شده است.

 

استیبل کوین چیست

 

بی‌ثبات بودن ارزهای دیجیتال چگونه است؟

بی ثبات بودن ارزهای دیجیتال را با یک مثال خدمت شما بیان می‌کنیم. در سال ۲۰۱۰ با ارزش یک بیت کوین شما نهایتاً می‌توانستید یک آبنبات خریداری کنید اما امروزه با ارزش آن می‌توانید در کشورهای اروپایی خریدهای بزرگی مثل ماشین را تجربه کنید. با وجود این تغییر مثبت و جذاب اما باید به این نکته توجه داشت که بی‌ثبات بودن یک دارایی سبب نوسانات زیاد در قیمت آن می‌شود. به عنوان نمونه خود بیت کوین در سال‌های اخیر نوسانات عجیبی را تجربه کرده است. به عنوان مثال در یک روند قیمتی این رمز ارز تا حدود ۷۰ هزار دلار رشد کرد اما مجدداً با سقوط تاریخی به ارزش کمتر از ۲۰ هزار دلار برگشت. استیبل کوین‌ها در چنین شرایطی با کاهش نوسانات می‌توانند موثر و مفید باشند. البته زمانی می‌توانید از این ارزهای دیجیتال مدرن استفاده کنید که آنها را به خوبی بشناسید.

 

استیبل کوین

 

طبقه‌بندی استیبل کوین‌ها چگونه است؟

استیبل کوین‌ها را بر اساس مکانیزم عملکردشان به سه دسته متفاوت طبقه‌بندی می‌کنند. دسته‌های گوناگون استیبل کوین را با هم مرور خواهیم کرد:

  • Fiat-Collateralized Stablecoins:دسته اول  stablecoinها همانگونه که از نام آنها مشخص است به وسیله ارزهای مستقل مانند پوند یا دلار آمریکا پشتیبانی می‌شوند. در این دسته‌بندی صادر کننده توکن‌ها باید ذخایر دلاری را به ارزش وثیقه ارائه دهد. در این دسته حتی امکان معامله کالاهایی مانند طلا هم وجود دارد. توجه داشته باشید که ذخایر فیات در این دسته‌بندی اغلب توسط متولیانی نگهداری می‌شوند که به طور مستقل عمل می‌کنند و به طور منظم از نظر انطباق حسابرسی می‌شوند. TrueUSD و Tether مهمترین رمزارزهایی هستند که در این دسته قرار می‌گیرند.
  • Crypto-Collateralized Stablecoins: ارزش توکن‌هایی که در این دسته قرار می‌گیرند با دیگر ارزهای دیجیتال مرتبط هستند. باید توجه داشت که در این دسته‌بندی، وثیقه معاملات یک ارز دیجیتال است و طبیعتاً ایمن نیست و ممکن است نوساناتی به همراه داشته باشد.اصطلاحی که برای این دسته معمولاً مورد استفاده قرار می‌دهند، وثیقه بیش از حد می‌باشد. این اصطلاح به این نکته اشاره دارد که ممکن است برای استفاده از تعداد کمی توکن به مقدار نسبتاً زیادی از ارزهای دیجیتال ذخیره شده نیاز پیدا شود.
  • Non-Collateralized Stablecoins: استیبل کوین‌های غیر وثیقه‌ای یا الگوریتمی به توکن‌هایی اشاره دارد که از هیچ دارایی به عنوان ضمانت خود استفاده نمی‌کنند.این گونه پول‌ها به جای اینکه به دنبال یک دارایی پشتیبان باشند از یک مکانیزم کاری با ثبات کمک می‌گیرند. مکانیزم کاری که برای آنها می‌تواند مفید باشد چیزی شبیه به یک بانک مرکزی است. مثلاً برخی ارزهای دیجیتال از مکانیزم اجماع برای تعیین میزان عرضه توکن‌های خود استفاده می‌کنند.
بیشتر بخوانید:   هاوینگ بیت کوین چیست؟ | صفر تا صد Halving و تاثیر آن

 

انواع استیبل کوین

 

بررسی کاربردهای Stablecoin

تا اینجا در مورد استیبل کوین‌ها نکات مختلفی را با هم بررسی کردیم اما قطعاً شما هم دوست دارید بدانید کاربرد اصلی آنها چه چیزی است. این ارزهای دیجیتال کاربردهای متنوعی دارند که در ادامه آنها را خدمت شما معرفی می‌کنیم:

  • ارزش فروش: برخلاف دیگر ارزهای دیجیتال که معمولاً دائم در حال نوسان هستند ارزشstablecoin بر اساس دارایی که به آن وصل هستند ثابت می‌ماند. در واقع افرادی که به سراغ این پول‌ها بروند با کمک آنها می‌توانند ارزش سرمایه خود را حفظ کنند.
  • کسب سود: با کمک این پول‌های الکترونیکی کاربران می‌توانند کسب سود هم داشته باشند. در حقیقت آنها با وام دادن استیبل کوین‌ها می‌توانند سود کسب کنند. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که این روش کسب سود گاهی اوقات با خطراتی همراه است.در بسیاری از کشورها هم این روش غیر مجاز می‌باشد. به همین دلیل قبل از آنکه به دنبال کسب سود از این ارزها باشید بهتر است خطرات آنها را بررسی نمایید.
  • انتقال پول با هزینه کم:با کمک این رمزارزها کاربران می‌توانند انتقال پول خودشان را با هزینه به مراتب کمتری نسبت به روش‌های سنتی انجام دهند. البته طبیعتاً این موضوع بیشتر برای افرادی کاربرد دارد که تمایل دارند به صورت بین المللی انتقال پول را تجربه کنند. دقت داشته باشید که برای انتقال استیبل کوین‌ها در سراسر جهان شما نیازی به افتتاح حساب بانکی نخواهید داشت. از طرفی تراکنش مربوط به این پول‌ها نیز معمولاً کمتر از چند سنت هزینه برمی‌دارد.
  • سرعت انتقال: اگر می‌خواهید مبلغی را برای فرد دیگری درکشوری متفاوت ارسال کنید و به دنبال یک راه حل سریع می‌گردید باید این را بدانید که Stablecoins بهترین راه حل است. شما در کوتاه‌ترین زمان ممکن می‌توانید این پول را در سطح جهانی بدون هیچ گونه دردسری منتقل کنید. در واقع به دلیل اینکه بروکراسی اداری پیچیده‌ای برای انتقال این پول‌ها وجود ندارد، انتقال آنها در سریع‌ترین زمان ممکن انجام می‌شود.

 

کاربرد استیبل کوین

 

تاثیر استیبل کوین‌ها بر تورم چگونه است؟

یکی از نکات جالبی که در مورد استیبل کوین‌ها می‌توانیم به آن اشاره کنیم و کمتر به آن پرداخته شده است، تاثیر این رمز ارزها بر تورم می‌باشد. برخلاف تصور بسیاری از مردم، ارزهای فیات سنتی هم مستعد تورم هستند. این تورم در کشورهایی که اقتصاد آنها دارای نرخ بهره بالایی می‌باشد معمولا اثرگذاری بیشتری هم دارد. البته منظور ما عرضه‌های قدرتمندی مثل دلار یا یورو نیست که در ۲۰ سال گذشته بالاترین مقاومت را در برابر تورم داشته‌اند. پول‌های معروفی مثل تتر و USDC که نوعی  stablecoins محسوب می‌شوند ممکن است بتوانند در برابر تورم مقاومت داشته باشند. خوب است بدانید که تتر و USDC به دلار آمریکا متصل هستند. یعنی در واقع افرادی که این پول‌ها را در اختیار داشته باشند همانند مالکان دلار می‌توانند در برابر تورم از سرمایه خود حفاظت به عمل آورند. برای معامله‌گران ایرانی که خرید دلار دردسر زیادی برای آنها خواهد داشت، خرید ارزهای دیجیتالی مثل تتر گزینه خوبی برای مقابله با تورم هستند.

 

آشنایی با محبوب‌ترین استیبل کوین‌ها

استیبل کوین‌های متعددی در سراسر جهان تا به امروز به وجود آمده‌اند. با این وجود برخی از آنها محبوبیت بیشتری بین کاربران پیدا کرده‌اند که عبارتند از:

  • تتر:با ارزش‌ترین استیبل کوین بازار در حال حاضر که از محبوبیت بسیار زیادی هم برخوردار است تتر می‌باشد. تتر اولین stablecoin بازار کریپتو بوده که توانسته بیشترین تعداد تراکنش‌های جهانی را به خود اختصاص دهد. این پول الکترونیکی محبوب که به صورت مخفف با نماد USDT شناخته می‌شود معادل یک دلار است. در واقع شما به جای اینکه بخواهید برای حفاظت از سرمایه خودتان کل دارایی‌تان را تبدیل به دلار کنید، می‌توانید از این رمز ارز استفاده نمایید.
  • USDC: همانگونه که از نام این پول مشخص است، همانند تتر معادل یک دلار آمریکا می‌باشد.این ارز دیجیتال نیز در حال حاضر دارای ارزش بسیار زیادی در بازار می‌باشد و حجم معاملات آن در سطح جهانی به ارزشی حدود ۵۶ میلیارد دلار می‌رسد.
  • BUSD: بایننس USD در حال حاضر سومین استیبل کوین بزرگ از نظر ارزش بازار است.ارزش معاملات این پول دیجیتالی به حدود ۱۸ میلیارد دلار می‌رسد و به همین دلیل توانسته است محبوبیت بسیار زیادی در بازار کسب کند. دقت داشته باشید که BUSD نسبت 1:1 را با دلار آمریکا حفظ می‌کند.
  • دای: این ارز دیجیتال در سال ۲۰۱۷ بر بستر بلاکچین اتریوم راه‌اندازی شد و با دلار آمریکا مرتبط است. برخلاف سایر ارزهای دیجیتالی که تا اینجا بررسی کردیم، دای غیر متمرکز است و از قراردادهای هوشمند به عنوان مکانیزمی جهت حفظ پیوند خودبا دلار استفاده می‌کند.
  • TUSD: TUSD TrustToken که به صورت مخفف با نمادTUSD شناخته می‌شود در بلاکچین اتریوم طراحی شده و بر اساس وثیقه فیات فعالیت می‌کند. هر توکن TUSD در حال حاضر نسبت 1:1 را با دلار آمریکا حفظ می‌کند. افرادی که علاقه دارند از این ارز دیجیتال استفاده کنند می‌توانند توکن‌های آن را در وب سایت TrustToken خریداری نمایند.
بیشتر بخوانید:   ریفای چیست؟ | کاربرد ReFi یا امور مالی احیا کننده

 

روش استفاده از استیبل کوین

 

معامله Stablecoin معمولاً با چه ریسک‌هایی همراه است؟

تا اینجا در مورد منافعی که کاربران از خرید استیبل کوین‌ها کسب می‌کنند نکات گوناگونی را با هم بررسی کردیم. یکی از موضوعاتی که نباید از آن غافل شویم خطراتی است که این گونه معاملات برای کاربران امکان دارد به همراه داشته باشند. از جمله خطراتی که در استفاده از این پول‌ها با آن مواجه خواهید شد عبارتند از:

  • Depegging: همانگونه که از ابتدا تا اینجا گفتیم هدف اصلی استفاده از استیبل کوین‌ها حفظ ارزش دارایی با پشتوانه یک ارز فیات است.depegged زمانی اتفاق می‌افتد که یکی از Stablecoin ها از ارزش مورد نظر خود پایین‌تر بیاید. بزرگترین نمونه‌ای که برای این اتفاق می‌توانیم مثال بزنیم ارز دیجیتال لونا است. در یک بازه زمانی اتفاقاتی برای این ارز دیجیتال رقم خورد که سبب از بین رفتن ده‌ها میلیارد سرمایه کاربران شد.
  • نظارت: یکی از ریسک‌های دیگری که معاملات این ارزهای دیجیتال دارند مسئله نظارت می‌باشد.همین موضوع باعث شد تا مثلاً شرکت متا از ایجاد ارز دیجیتال خود به نام Diem در سال ۲۰۲۰ خودداری کند. دلیل خودداری متا از این کار نگرانی از واکنش‌های متقابل تنظیم کننده مالی بوده است.
  • شفافیت: ویژگی بزرگ بسیاری از ارزهای دیجیتال شفافیت آنها می‌باشد. با این وجود در مورد استیبل کوین‌ها این موضوع گاهی اوقاتصدق نمی‌کند. در واقع عدم وجود شفافیت یکی از مشکلاتی است که در انجام معاملات آنها وجود دارد. نداشتن شفافیت و پشتوانه باعث شده است اتفاقات وحشتناکی مثل سقوط TerraUSD رقم بخورد و کل بازار ارزهای دیجیتال را تحت تاثیر قرار دهد.
  • تورم دارایی‌های ثابت: یکی از موضوعاتی که در بخش‌های قبلی در موردstablecoin ها به آن پرداختیم کمک آنها به مهار تورم بوده است. با این وجود این رمز ارزها نیز ممکن است درگیر تورم دارایی‌های ثابت شوند. مثلاً اگر نرخ تورم دلار آمریکا بیش از 9 درصد باشد، قیمت دارایی دیجیتالی شما هم افزایش پیدا می‌کند. به عبارت بهتر مثلاً کالایی که مدتی پیش یک نفر می‌توانست 100 دلار بخرد، اکنون 109 دلار قیمت دارد. البته برای کنترل این شرایط هم دنیای دیجیتال منتظر پیاده سازی فلت کوین‌ها است.
بیشتر بخوانید:   لایت کوین چیست؟ | بررسی ارز دیجیتال Litecoin و کاربردهایش

 

آموزش استیبل کوین

 

روش‌های استفاده از استیبل کوین

به طور کلی دو روش برای استفاده از استیبل کوین‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. دو روشی که می‌توانید جهت بهره بردن از رمز ارزهای با ثبات دنبال کنید به شرح زیر هستند:

  • سرمایه گذاری: روش اولی که معمولاً برای استفاده از ارزهای دیجیتال با ثبات دنبال می‌شود سرمایه‌گذاری روی آنها است.در این روش طبیعتاً معامله‌گر یا سرمایه‌گذار تصمیم می‌گیرد پول خود را در یک شبکه کریپتوکارنسی ذخیره سازی کند. البته سرمایه‌گذاری روی پول‌هایی مثل تتر سود خاصی برای شما نخواهند داشت و فقط می‌توانند ارزش سرمایه شما را حفظ کنند. این کار مانند این می‌ماند که مقداری دلار تهیه کنید و آن را در خانه نگه دارید.
  • دیفای: روش محبوب‌تری که برای بهره بردن از استیبل کوین‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد شرکت در پروژه‌های مالی غیرمتمرکز یا دیفای است. شما در این پروژه‌ها می‌توانید از طریق وام‌دهی و استقراض کریپتو کسب درآمد داشته باشید.البته برای اینکه در این ساختار مالی به موفقیت برسید باید ریسک معاملات خودتان را به حداقل برسانید و از این طریق سود ناشی از آن‌ها‌ را افزایش دهید.

 

مزایای استیبل کوین

 

کلید موفقیت در معاملات ارزهای دیجیتال

استیبل کوین‌ها بخشی از دنیای کریپتوکارنسی هستند و برای اینکه از طریق آنها بتوانید به اهداف مالی خودتان برسید در ابتدا باید با این جهان آشنا شوید. ۱۴ سال پیش یعنی سال ۲۰۱۰ دنیای ارزهای دیجیتال در یک پول جدید به نام بیت کوین خلاصه شده بود. شاید هیچکس فکر این را نمی‌کرد که روزی بیت کوین تبدیل به یکی از جذاب‌ترین دارایی‌های جهان شود. همین موضوع ثابت می‌کند که هیچ چیزی در آینده مشخص نیست و شاید روزی استیبل کوین‌هایی مثل تتر تاثیر بیشتری در بازارهای جهانی داشته باشند.

هرچند که در حال حاضر هم نمی‌توان از تاثیر بسیار زیاد آنها به راحتی عبور کرد. موفقیت در دنیای دیجیتال فقط از یک طریق حاصل می‌شود و آن هم افزایش دانش است. اولین کاری که شما باید انجام دهید، حضور در دوره‌های آموزشی است که موسسات برتر کشور همچون آرادفین در حوزه ارزهای دیجیتال با ثبات برگزار می‌کنند. البته حضور در این دوره‌ها کار شما را تمام نمی‌کند. کسی که می‌خواهد در دنیای مدرن موفق باشد باید همیشه به روز بوده و از اطلاعات جدید بهره ببرد. قطار کریپتوکارنسی با سرعت زیادی در حرکت است و اگر می‌خواهید عضوی از مسافران آن باشید، باید تلاش بیشتری به خرج دهید.

 

مطلع شدن از پست های جدید

می‌خواهم اولین نفری باشم که از پست‌هایی که در آرادفین منتشر می‌شود، آگاه شوم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *