توکن (Token) چیست؟ | انواع توکن | کاربردها | مزایا

توکن بانکی چیست

توکن چگونه کار می کند؟

درک تعریف توکن برای افرادی که به تازگی وارد دنیای ارزهای دیجیتال شده‌اند شاید کمی مشکل باشد. به همین خاطر سعی می‌کنیم این مفهوم را از چند منظر مورد بررسی قرار دهیم. از نظر تکنیکال یا فنی، token دارایی است که نشان دهنده مالکیت یا ارزش در یک سیستم غیر متمرکز می‌باشد. با توجه به این موضوع کاملا مشخص است که از نظر معنی هیچ تفاوتی با ارز دیجیتال، رمز ارز و دارایی دیجیتال نخواهد داشت. برخی افرادی که در دنیای کریپتوکارنسی فعالیت دارند این عبارت را برای تمام دارایی‌ها به جز بیت کوین و اتریوم به کار می‌برند. به همین دلیل آن را مشابه آلت کوین هم می‌دانند. البته رایج‌ترین معنایی که برای این عبارت به کار می‌رود مربوط به صنعت کریپتو است. در این صنعت سکه رسمی هر بلاک چین را با یک نماد که  token آن است نشان می‌دهند. مثلاً توکن رسمی اتریوم، ETH نام دارد.

 

توکن

 

آیا token و ارز دیجیتال یکسان هستند؟

از لحاظ فنی هیچ تفاوتی بین ارز دیجیتال و توکن وجود ندارد. با این حال در صنعت کریپتو بین آنها تفاوت‌هایی دیده می‌شود. ارزهای دیجیتال، مانند بیت کوین، معمولا دارایی‌هایی هستند که بیشتر به عنوان ابزاری شبیه پول عمل می‌کنند. این دارایی‌ها در شبکه بلاکچین مورد معامله قرار می‌گیرند و خرید و فروش می‌شوند. ارزش آنها در نوسان است و در همین نوسانات هم بسیاری از معامله‌گران می‌توانند سودهای جذابی کسب کنند. به عبارت بهتر می‌توانیم آنها را وسیله مبادله یا ذخیره ارزش بدانیم. تفاوت ارز دیجیتال با token معمولی در این است که توکن‌ها را می‌توان مانند پول استفاده کرد اما آنها عملکردهای اضافی دیگری هم دارند. شما می‌توانید از این ابزار برای حقوق حاکمیتی(UNI)  یا ارزش هنری  (NFT)نیز استفاده کنید. به عبارت بهتر می‌توانیم بگوییم بیت کوین نوعی token است اما تمام token ها در ارزهای دیجیتال خلاصه نمی‌شوند و کاربردهای وسیع‌تری دارند.

 

توکن چیست

 

بررسی انواع توکن‌ها

در حال حاضر توکن‌های مختلفی در جهان مورد استفاده قرار می‌گیرند که می‌توانیم آنها را در چهار دسته طبقه‌بندی کنیم. انواع مختلف آنها عبارتند از:

  • سودمند: با این توکن‌ها شما می‌توانید به محصولات یا خدمات در یک پلتفرم خاص بلاک چین یا برنامه غیرمتمرکز دسترسی داشته باشید. مثلاً کاربران ممکن است جهت دسترسی به فضای ذخیره‌سازی یک پلتفرم ابری غیرمتمرکز نیاز داشته باشند از Tokensهای مربوط به آن استفاده کنند.همچنین آنها می‌توانند از این ابزار سودمند جهت شرکت در خدمات مالی غیر متمرکز دیفای نیز استفاده کنند.
  • امنیتی: از این دسته برایمالکیت یک دارایی اساسی، مانند سهام یک شرکت، املاک و مستغلات، یا سایر اشکال سرمایه‌گذاری استفاده می‌شود. نوع امنیتی tokenها وابسته به الزامات نظارتی هستند و سرمایه‌گذارانی که آنها را داشته باشند می‌توانند سود سهام دریافت کنند یا در رای‌گیری‌ها مشارکت داشته باشند.
  • حاکمیتی: افرادی که این توکن‌ها را داشته باشند می‌توانند در فرایندهای تصمیم‌گیری برای یک پروژه یا پلتفرم خاص مشارکت کنند. افرادی که از این دسته استفاده می‌کنند می‌توانند در جنبه‌های مختلف یک پروژه مانند ارتقای پروتکل یا تغییر در ساختار هزینه پیشنهادات خود را ارائه دهند و نهایتاً در رای گیری مشارکت داشته باشند. عبارت بهتر دارندگان این ابزار با ارزش در حاکمیت پلتفرم‌ها شریک خواهند شد.
  • NFT: توکن‌های غیرقابل تعویض، برخلاف دیگر دسته‌ها منحصر به فرد و غیرقابل تقسیم هستند. به همین دلیل آنها نشان دهنده یک دارایی دیجیتالی منحصر به فرد مانندآثار هنری، کلکسیونی یا املاک مجازی خواهند بود. ان‌اف‌تی‌ها به دلیل اینکه توانستند در ارائه اثبات مالکیت و منشا دارایی‌ها توانایی خود را ثابت نمایند بین کاربران دنیای ارزهای دیجیتال محبوبیت زیادی پیدا کرده‌اند.
بیشتر بخوانید:   ارز دیجیتال GLC چیست؟ | بررسی ویژگی های گلد کوین (GoldCoin)

 

آشنایی با کاربرد tokenها

توکن‌ها کاربردهای بسیار زیادی هم دارند و می‌توان از آنها در موارد مختلف استفاده کرد. مهم‌ترین کاربردهای tokenها را مورد بررسی قرار خواهیم داد:

  • امور مالی: از آنها می‌توان برای ایجاد سیستم‌های مالی غیرمتمرکز مثل پلتفرم‌های وام‌دهی، خدمات بیمه یا راه حل‌های مدیریت دارایی استفاده کنید.توجه داشته باشید که این پلتفرم ها می توانند کارایی، شفافیت و دسترسی را در مقایسه با خدمات مالی سنتی افزایش دهند. به طور کلی tokenها در فرایندهای مالی می‌توانند کاربردهای وسیعی داشته باشند.
  • مدیریت زنجیره تامین: دیگر کاربرد بسیار مهمی که توکن‌ها دارند مربوط به مدیریت زنجیره تامین است. شما می‌توانید از مدل رمزنگاری شده آنها برای ردیابی و تایید منشا و اصالت کالاها کمک بگیرید. تایید اصالت کالاها تاثیر بسیار زیادی در زنجیره تامین، تضمین شفافیت و کاهش خطر محصولات تقلبی دارد. طبیعتاً وقتی این گونه خطرات کاهش پیدا کنند زنجیره تامین بهتر می‌تواند کارایی خود را نشان دهد و عملکرد بهتری داشته باشد.
  • رای گیری: Tokenهایرمزنگاری برای رای گیری و مدیریت پلتفرم‌ها نیز کاربردهای وسیعی دارند. احتمالاً در آینده از آنها برای طراحی سیستم‌های رای گیری ایمن، شفاف و غیرمتمرکز جهت استفاده در سازمان‌ها، جوامع یا حتی کل کشورها استفاده خواهد شد. در واقع این ابزار کمک خوبی هستند که رای گیری‌ها به صورت الکترونیکی و شفاف انجام شوند و خطر هرگونه تقلب در آنها کاهش پیدا کند.
  • سرگرمی: معمولاً NFTها کاربردهای بیشتری در حوزه سرگرمی دارند. سازندگان آثار هنری، موسیقی و بازی می‌توانند از این ابزار برای موارد متعددی کمک بگیرند. NFTها این فرصت را دراختیار هنرمندان قرار می‌دهند آثار خود را مستقیماً معامله نمایند. همچنین آنها می‌توانند دارایی‌های دیجیتالی منحصر به فرد خود را به صورت امن ذخیره سازی نمایند و در صورت لزوم با آنها تجارت کنند.

 

token چیست

 

توکن بانکی چیست؟

توکن بانکی را به صورت مخفف با نماد CBDC مشخص می‌کنند. این نماد مخففCentral Bank Digital Currency است که به معنای پولی است که توسط بانک مرکزی تولید و پشتیبانی می‌گردد. ارزش CBDC وابستگی شدیدی به ارزهای فیات دارد. به عبارت بهتر می‌توان گفت این پول‌ها نسخه دیجیتالی ارز فیات یک کشور هستند. البته باید این نکته را اضافه کنیم که فرایند عملکرد آنها کاملاً مشابه دیگر ارزهای دیجیتال می‌باشد. یعنی مبتنی بر دفتر کل توزیع شده عمل می‌کنند. در کشور ما نیز مدتی است طراحی و تولید رمز ارز بومی مورد توجه مسئولین قرار گرفته و وعده‌هایی هم در مورد آن داده شده است.

به هر حال CBDC تفاوت‌های اساسی هم با دیگر ارزهای دیجیتال دارد که بد نیست با آنها بیشتر آشنا شویم. برخلاف ارزهای دیجیتال، عرضه این پول‌های الکترونیکی در کنترل نهادهای مرکزی قدرت و وابسته به دولت‌ها می‌باشد. با توجه به همین موضوع دولت‌ها روی دفتر کل توزیع شده نظارت دارند و می‌توانند تراکنش‌ها را پیگیری نمایند. با توجه به این نکات، طبیعتاً شفافیت  CBDCدر مقایسه با دیگر ارزهای دیجیتال پایین‌تر است. با این وجود ویژگی مثبت آنها این است که امنیت بیشتری دارند و از لحاظ قانونی می‌توان مشکلات موجود در آنها را پیگیری کرد.

بیشتر بخوانید:   دوج کوین چیست؟ | آشنایی با رمز ارز DOGE و ویژگی های آن

 

توکن بانکی چیست

 

در طراحی Tokenها معمولاً از چه استانداردهایی پیروی می‌شود؟

طراحی توکن‌ها بدون قاعده و قانون نیست و معمولاً از استانداردهای متنوعی در این کار استفاده می‌شود. چند نمونه از مطرح‌ترین استانداردهایی که مورد استفاده قرار می‌گیرند را با هم بررسی خواهیم کرد:

  • استاندارد TRC-20: این استاندارد شامل مجموعه‌ای از قوانین است که در ساخت و راه‌اندازیبر بستر بلاک چین ترون فعالیت می‌کند. از آنجایی که ترون‌ها نوعی شبکه بلاکچین عمومی هستند تمامی کاربران بدون نیاز به مجوز می‌توانند پول‌های خود را منطبق بر این استاندارد تولید یا طراحی نمایند. از جمله مهم‌ترین ویژگی‌های این استاندارد می‌توانیم به انتقال سریع، کارمزد پایین، اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز، مقیاس پذیری بالا و امکان سفارشی سازی رابط کاربری اشاره کنیم. از جمله مهم‌ترین پروژه‌هایی که مبتنی بر این استاندارد طراحی می‌شوند می‌توانیم به تتر اشاره کنیم.
  • استاندارد ERC-20: این استاندارد توسط افراد مشهوری همچون فابیان فوگشتلر و ویتالیک بوترین در سال ۲۰۱۵ میلادی یعنی ۹ سال پیش طراحی شده است. این استاندارد در حال حاضر به عنوان مهم‌ترین قوانین موجود در شبکه اتریوم شناخته می‌شود. از طرفی استاندارد TRC-20 را به عنوان یک استاندارد فنی جهت ایجاد Fungible نیز می‌شناسند. با کمک این استاندارد شما می‌توانید فرایندها را در زمان کوتاه‌تر و با هزینه کمتر به پایان برسانید. از دیگر پول‌های دیجیتالی که بر اساس این استاندارد طراحی شده‌اند می‌توانیم به شیبا و فانتوم اشاره کنیم.
  • استاندارد BEP-20: معنای اصلی این استاندارد پیشنهاد تکمیل زنجیره هوشمند بایننس بوده است. از این استاندارد معمولاً جهت طراحی و نوشتن قراردادهای هوشمند بر بستر شبکهBSC استفاده می‌شود. با کمک این استاندارد می‌توان زنجیره هوشمند بلاک چین هم ایجاد کرد. استفاده از این استانداردها چند مزیت مهم هم برای شما به همراه خواهد داشت. مهم‌ترین مزایای استفاده از استاندارد BEP-20 بالا بردن سرعت انجام تراکنش‌ها، پایین آوردن کارمزد و ایجاد ارتباط بین زنجیره‌ها است.
  • استاندارد ERC-721: این استاندارد برای اولین بار در سال ۲۰۱۷ به وسیله فردی به نام دیتر شرلی طراحی شد. در استاندارد ERC-721 مجموعه مختلفی از قوانین و دستورالعمل‌ها جهت پیاده‌سازی ان‌اف‌تی‌ها روی بلاکچین اتریوم آورده شده است.این استاندارد از نظر ساختاری شباهت زیادی به استاندارد ERC-20 دارد و از قواعد مشابهی پیروی می‌کند. با این وجود تفاوت‌هایی هم در جزئیات بین این دو استاندارد برقرار است. از جمله معروف‌ترین توکن‌هایی که بر اساس این استاندارد طراحی شده‌اند می‌توانیم به Borde Ape Yacht Club، Tickle Beach و کول کتز اشاره کنیم.

 

توکن چیست به زبان ساده

 

آیا توکن و کوین یکسان هستند؟

برخی افراد به اشتباه تصور می‌کنند که توکن و کوین با هم مشابه هستند و آنها را به جای هم استفاده می‌کنند. این در حالی است که این دو عبارت تفاوت‌های جدی با یکدیگر دارند. با وجود اینکه ساخت و مبادله هر دوی آنها بر روی شبکه‌های بلاکچین انجام می‌شود اما نمی‌توان تفاوت‌های بین آنها را کتمان کرد. کوین‌ها در حقیقت نوعی پول هستند که جهت ذخیره ارزش یا خرید و فروش مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای اینکه کوین‌ها به دست بیایند باید آنها را از طریق چند روش متفاوت استخراج کند. معروف‌ترین روش‌هایی که برای استخراج آنها وجود دارد اثبات کار و اثبات سهام هستند.

بیشتر بخوانید:   بلاکچین چیست؟ آموزش صفر تا صد Blockchain به زبان ساده

از جمله معروف‌ترین کوین‌های موجود در جهان می‌توانیم به بیت کوین، اتریوم و کاردانو اشاره کنیم. در برابر کوین‌ها، توکن‌ها قرار می‌گیرند که بیشتر در پروژه‌های غیرمتمرکز مورد استفاده قرار می‌گیرند. این ابزار بر روی بلاک چین‌های معروفی مثل اتریوم ساخته می‌شوند. نکته بسیار مهمی که نباید از آن غافل شویم، عدم استفاده از این ابزار در بلاکچین‌های اختصاصی خود می‌باشد. این ابزار کاربردهای بسیار متنوعی هم دارند که قبلاً در مورد آنها صحبت کرده‌ایم. کرونوس، VVS و یونی سواپ از جمله معروف‌ترین توکن‌های جهان هستند.

 

توکن ارز دیجیتال چیست

 

چگونه Tokenهای کلاهبرداری را بشناسیم؟

یکی از مشکلات بزرگی که در دنیای توکن‌ها با آن مواجه هستیم مسئله کلاهبرداری است. Tokenهای  کلاهبرداری را معمولاً با نام اسکم می‌شناسیم. Tokenهای اسکن به نوعی دارایی‌های تقلبی هستند که هدف اصلی آنها دزدی اطلاعات شما است. طبیعتاً باید این ابزار کلاهبرداری را بشناسید و با آنها مقابله کنید. توجه به برخی نکات به شما کمک می‌کند تا این کار را سریع انجام دهید. افرادی که می‌خواهند در این فضا کلاهبرداری کنند یک سایت مشابه با سایت‌های معتبر ارز دیجیتال ایجاد می‌نمایند. به همین دلیل شما نه تنها باید ظاهر آنها را دقیق بررسی کنید بلکه لازم است مواردی مثل تاریخ طراحی سایت و تاریخ انقضا دامنه آن را هم مورد بررسی قرار دهید. برای مقابله با توکن‌های اسکم شما باید والپیپر پروژه‌ها را هم به صورت دقیق مطالعه نمایید.

اگر والپیپر پروژه‌ها را با ارزهای دیجیتال معروفی مثل بیت کوین مقایسه کنید متوجه اسکن بودن یا نبودن آنها خواهید شد. نکته دیگری که در این زمینه می‌تواند مفید باشد بررسی دارایی هولدرهای بزرگ است. هرچه درصد دارایی این هولدرها کمتر باشد احتمال کلاهبرداری پایین‌تر خواهد آمد. یکی دیگر از مسائلی که برای درگیر نشدن با کلاهبرداران باید آن را در نظر داشته باشید عدم توجه به تبلیغات مسموم است. متاسفانه بسیاری از این تبلیغات به وسیله افراد مشهور و اینفلوئنسرها انجام می‌شوند. در سرمایه‌گذاری خود به تبلیغات چنین افراد فاقد تخصص و تجربه‌ اصلاً توجه نداشته باشید. راه آسانتری هم برای شناسایی اسکمرها وجود دارد و آن هم این است که از سایت‌های تشخیص پروژه اسکم کمک بگیرید.

 

بهترین راه برای استفاده کاربردی و مفید از توکن‌ها

طبیعتاً وقتی قرار است از یک ابزار جدید مثل توکن‌ها به بهترین شکل استفاده کنید ابتدا باید در حوزه مربوط به آنها آموزش‌هایی را پشت سر بگذارید. بدون داشتن تخصص و تجربه کافی شما نمی‌توانید از این ابزار جهت موفقیت خودتان بهره‌ای ببرید. طبیعتاً آموزش را هم تنها می‌توانید از طریق دوره‌هایی که توسط موسسات معتبر کشور همچون آرادفین برگزار می‌گردد دنبال کنید. دوره‌هایی که توسط این موسسات برگزار می‌شوند مطالبی را در اختیار داوطلبان می‌گذارند که متناسب با آخرین اطلاعات روز جهان است. نکته مهم این است که اگر می‌خواهید در حال حاضر یک معامله‌گر موفق کریپتوکارنسی باشید باید از اطلاعات به روز استفاده کنید. اطلاعات قدیمی کاربرد خاصی در این جهان ندارند و نمی‌توانند شما را به یک برنده دائمی تبدیل کنند.

مطلع شدن از پست های جدید

می‌خواهم اولین نفری باشم که از پست‌هایی که در آرادفین منتشر می‌شود، آگاه شوم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *